«

»

Paź 07

Kurczak miodowo-musztardowy

Miodowo – musztardowa marynata do kurczaka zdecydowanie należy ostatnio do moich ulubionych. Słodka i zarazem ostra doskonale pasuje do piersi jak i udek czy pałek z kurczaka.

DSC_0056aa

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 pałek z kurczaka (około 500 g w sumie), ale można użyć też np. piersi z kurczaka, albo udek
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy (użyłam Dijon, ale może być np ziarnista)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek (około 1-2 łyżeczek)
  • Dodatki: danie podałam z dzikim ryżem oraz gotowaną fasolką szparagową

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć, następnie oprószyć solą pieprzem i suszonym tymiankiem. Musztardę połączyć z miodem i oliwą i dokładnie wsmarować w mięso. Najlepiej odstawić kurczaka na jakiś czas (na noc) do lodówki, aby przeszedł smakiem, ale można równie dobrze piec go od razu (ważne jedynie, żeby mięso miało temperaturę pokojową). Mięso, wraz z całą marynatą pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni pod przykryciem przez około 30 minut, następnie odkrywamy mięso, podnosimy temperaturę na około 220 stopni i pieczemy jeszcze do czasu aż skórka nabierze złocistego koloru i się zarumieni (około 10 minut). Kurczaka można w między czasie przekręcać i polewać po wierzchu marynatą. Gotowe udka podajemy z ulubionymi dodatkami 🙂

DSC_0058aa DSC_0061aa

2 Komentarze

  1. naleśniki przepis

    trzeba będzie zrobić bo to moje smaki.

  2. Dorota

    SUPER DANIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company