«

»

Wrz 23

Kurczak pieczony z cytryną i oregano

Greckich inspiracji ciąg dalszy! 🙂

Tym razem zapraszam was na pieczonego kurczaka! Ale to nie taki zwykły pieczony kurczak… Będąc na Krecie jadłam kurczaka z piekarnika z cytryną i oregano i bardzo mi smakował, na tyle że spróbowałam go odtworzyć w domu 🙂 Dobrej jakości kurczak do tego duuużo cytryny, która nadaje nie tylko smaku, ale również soczystości mięsu. Wszystko doprawione aromatycznym oregano oraz oliwą z oliwek! Oryginalnie danie to było podane z ryżem oraz z sałatką Grecką. Ja jednak zdecydowałam się na pieczone razem razem z kurczakiem ziemniaki oraz marchewki.

DSC_0219aa

Danie inspiracja z greckiej tawerny

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kurczak około 1.5 – 2 kg
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sporo oliwy z oliwek
  • sporo suszonego oregano
  • sól, pieprz

Dodatki

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć, następnie natrzeć dokładnie (w środku i na zewnątrz) kilkoma łyżkami oliwy z oliwek wymieszanej z sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą, pieprzem oraz oregano. Następnie kurczaka wstawić do lodówki, aby przeszedł przyprawami na kilka godzin, albo najlepiej na całą noc.

DSC_0916aa

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Ziemniaki pokroić w grube plastry (w zależności od ziemniaków nie trzeba ich obierać), marchewki obrać i pokroić w średniej grubości plasterki (mniej więcej dwa razy cieńsze niż ziemniaki). Wszystkie warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą z oliwek oprószyć solą, pieprzem, oregano i dokładnie wymieszać. Na wierzch ułożyć kurczaka. Do środka kurczaka włożyć obrane i pokrojone na lekko mniejsze kawałki (nie zbyt drobno) ząbki czosnku oraz wcześniej sparzone oraz pokrojone w ósemki cytryny (ja włożyłam do środka 1.5 cytryny, bo tyle się zmieściło). Kurczaka skropić jeszcze po wierzchu oliwą i oprószyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika. Tej wielkości kurczak piecze się około 1.5-2 godziny, ale trzeba go kontrolować, gdyż może być gotowy wcześniej. Kurczak jest upieczony kiedy w całym domu czuć jego piękny zapach i kiedy po przebiciu nożem lub wykałaczką skóry między udkiem z piersią (w najgrubszym punkcie) sok który się wylewa jest przezroczysty. Na ostatnie 5 minut pieczenia można włączyć funkcję grill jeśli skórka nie jest wystarczająco zrumieniona. Ziemniaki i marchewki powinny się upiec w tym samym czasie co kurczak.

Danie podajemy z sałatką grecką. DSC_0935aa DSC_0932aa DSC_0936aaKulinarna pamiątka z wakacji 2014

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Development Company