«

»

Sie 25

Kurczak po meksykańsku z ryżem, warzywami i guacamole

DSC_1948aaaa

Składniki (na 2 porcje):

Kurczak

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli i pieprzu

Ryż

  • 1 szklanka ryżu lub 1 torebka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 cukinii
  • 1 kukurydza
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki jalapeno lub chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli, pieprzu
  • po około 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, słodkiej papryki w proszku i mielonego kuminu, szczypta kurkumy
  • świeża kolendra do dekoracji

Guacamole

  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 2 plasterki czerwonej cebuli (zostawione z cebuli dodanej do ryżu)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz

Dodatki

  • świeża kolendra
  • sok z limonki

Przygotowanie: 

Kurczak: Pierś, oczyszczamy, przekrawamy na pół i lekko rozklepujemy. Kurczaka marynujemy we wszystkich przyprawach i oliwie z oliwek (minimum godzinę, najlepiej całą noc). Po tym czasie obtaczamy kurczaka w bułce tartej, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy około 20 minut aż kurczak będzie złocisty.

Ryż z warzywami: Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chili, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz ziarenka kukurydzy (najlepiej użyć surowej i obkroić pestki, ale taka z puszki też się nada). Wszystkie warzywa smażymy kilka minut, następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Kiedy warzywa już odparują wodę (nie powinny jej puścić zbyt dużo) dodajemy ryż. Ustawiamy na mocny ogień, dokładnie mieszamy i smażymy aż ryż połączy się z warzywami, lekko zrumieni i zrobi chrupiący.

Guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną drobno świeżą kolendrę, posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę oraz sok z limonki. Guacamole mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy lekko chrupiący ryż z warzywami, upieczonego na złocisto kurczaka oraz guacamole. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy świeżą kolendrą.

DSC_1950aaa

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company