Kurczak w cieście kojarzy się nam często z typowym kurczakiem z „chińczyka” razem z ryżem i sosem słodko-kwaśnym. Mój kurczak jest jednak inny! Ciasto jest lekkie i delikatne i przede wszystkim ma ono obtaczać kurczaka cienką warstwą, a nie stanowić większą część dania. Do tego podaję sos na bazie mleczka kokosowego z bazylią oraz orzeszkami ziemnymi, który doskonale uzupełnia smak. Danie to jest dobre na przekąskę, ale po dodaniu ryżu i surówki powstanie danie obiadowe.
Składniki:
Kurczak w cieście:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 jajko
- ok 200g mąki
- ok 100ml mleka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka papryki chilli w proszku, płatków chilli lub poprostu ostrej papryki
- odrobina soli
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Sos:
- garstka listków świeżej bazylii
- garść orzeszków ziemnych
- 400 ml mleczka kokosowego
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, oczyścić ze wszystkich błonek i pokroić niezbyt dużą kostkę (ok 1,5cm x 15,cm), oprószyć go solą i ostrą papryczką. Odstawić do lodówki na ok 20 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Orzeszki ziemne oraz bazylię należy zmiksować (najlepiej w malakserze) dość drobno – tak żeby nie było zbyt dużych kawałków orzechów, a jedynie ich okruszki. Na patelnie lub do garnuszka wlać mleczko kokosowe, następnie dodać orzeszki z bazylią. Wszystko zagotować i chwilę odparować, aby sos był dość gęsty. Wlać sok z limonki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać i sos gotowy.
Ciasto: W misce rozmieszać mąkę, dodać jajko, wiórki kokosowe, kurkumę oraz mleko. Wszystko dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Ciasto powinno oblepiać łyżkę cienką warstwą, nie powinno być zbyt gęste, ale też konsystencja powinna być bardziej gęsta niż np. ciasto naleśnikowe. Wrzucić kurczaka do ciasta. Na patelni (lub we frytkownicy) rozgrzać dość dużą warstwę oleju. Łyżką nabierać po kawałku kurczaka i wkładać na patelnię (olej powinien być bardzo gorący i powinno natychmiast skwierczeć). Kurczak powinien smażyć się ok 3 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i przyrumieniony. Gotowego kurczaka wykładać łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dzięki smażeniu w cieście i głębokim tłuszczu kurczak pozostaje soczysty. Podajemy go polanego sosem, można udekorować również liśćmi sałaty i wiórkami kokosowymi. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.
Na pewno wypróbuje, wygląda super!
Ten kurczak wygląda barrrrdddzzooo smakowicie, i tak też brzmi. Ten sos orzechowo- bazyliowy bardzo kusi.: )
Nieśmiało zapraszam również do siebie iadorecinnamon.blogspot.com
Nie ma tam na razie za dużo, ponieważ dopiero zaczyna, ale goście są zawsze mile widziani: )
Pozdrawiam!