Dania główne Dania mięsne Przekąski

Kurczak w maśle orzechowym

Inspirowany tajskim satay – kurczak marynowany w maśle orzechowym z azjatyckimi smakami. Polecam! 🙂

DSC_0745a

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 400g)
  • 1 papryczka chilli (użyłam jalapeno)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • troszkę otartej skórki z limonki
  • sok z jednej limonki
  • około 1 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie)
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie: 

Kurczaka kroimy w paseczki.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej kurczaka, obtaczamy dokładnie. Wszystko przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Uwierzcie że taki marynowany kurczak smakuje dużo lepiej niż taki którego od razu usmażymy.

Kurczaka wyjmujemy z lodówki około 30 minut wcześniej i smażymy na patelni grillowej. (Możemy go po prostu smażyć na zwykłym grillu albo na zwykłej patelni z odrobiną oleju, jeśli macie ochotę można kurczaka również upiec).

Kurczaka możemy posypać posiekaną kolendrą. Jest doskonały jako przekąska na imprezę, jako dodatek do sałatki albo w daniu głównym z ryżem i warzywami.

DSC_0742a

You may also like...

2 Comments

  1. Musi wybornie smakować. Pozdrawiamy :).

  2. Patrycja says:

    Robię już któryś raz, rewelacja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.