Inspirowany tajskim satay – kurczak marynowany w maśle orzechowym z azjatyckimi smakami. Polecam! 🙂
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 400g)
- 1 papryczka chilli (użyłam jalapeno)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- troszkę otartej skórki z limonki
- sok z jednej limonki
- około 1 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie)
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w paseczki.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej kurczaka, obtaczamy dokładnie. Wszystko przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Uwierzcie że taki marynowany kurczak smakuje dużo lepiej niż taki którego od razu usmażymy.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki około 30 minut wcześniej i smażymy na patelni grillowej. (Możemy go po prostu smażyć na zwykłym grillu albo na zwykłej patelni z odrobiną oleju, jeśli macie ochotę można kurczaka również upiec).
Kurczaka możemy posypać posiekaną kolendrą. Jest doskonały jako przekąska na imprezę, jako dodatek do sałatki albo w daniu głównym z ryżem i warzywami.
Musi wybornie smakować. Pozdrawiamy :).
Robię już któryś raz, rewelacja