Dania główne Dania mięsne

Kurczak w orzechowej panierce

Pyszna pierś z kurczaka w panierce z orzechów.

DSC_0382aa

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • garść mieszanki orzechów (u mnie orzechy włoskie + laskowe + pistacje + brazylijskie)
  • 1 jajko
  • ok 2 łyżek mąki
  • sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
  • oliwa do smażenia

Dodatki

  • ugotowane brokuły
  • ugotowana quinoa (ok 1 szklanki)
  • 1 łyżeczka pesto
  • 1 łyżka jogurty naturalnego

Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić, posypać solą, pieprzem i suszonymi przyprawami. Orzechy zmielić w blenderze (dość drobno, ale nie zupełnie na proszek). Kurczaka oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i następnie obsypać dokładnie orzechami. Smażyć na rozgrzanej patelni przez ok 5 minut z każdej strony. Podawać z ugotowanymi brokułami oraz quinoa zmieszaną z jogurtem i pesto.

DSC_0384aa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.