Pyszna pierś z kurczaka w panierce z orzechów.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- garść mieszanki orzechów (u mnie orzechy włoskie + laskowe + pistacje + brazylijskie)
- 1 jajko
- ok 2 łyżek mąki
- sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
- oliwa do smażenia
Dodatki
- ugotowane brokuły
- ugotowana quinoa (ok 1 szklanki)
- 1 łyżeczka pesto
- 1 łyżka jogurty naturalnego
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić, posypać solą, pieprzem i suszonymi przyprawami. Orzechy zmielić w blenderze (dość drobno, ale nie zupełnie na proszek). Kurczaka oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i następnie obsypać dokładnie orzechami. Smażyć na rozgrzanej patelni przez ok 5 minut z każdej strony. Podawać z ugotowanymi brokułami oraz quinoa zmieszaną z jogurtem i pesto.