Składniki (na 3 porcje):
Kurczak w sosie śliwkowym
- 300-400 g filetów z piersi kurczaka
- 4-5 śliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 2 łyżki miodu (lub do smaku)
- przyprawy: szczypta cynamonu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku (ja dałam dość sporo ostrej), suszony tymianek
Kasza:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- pęczek koperku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól,pieprz
Sałatka
- 1 awokado
- 2 – 3 ogórki gruntowe
- trochę soku z limonki lub cytryny
- sól, pieprz
- trochę koperku
Przygotowanie:
Kasza: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy jest już zrobiona doprawiamy solą, pieprzem do smaku, dodajemy oliwę z oliwek oraz duużo świeżo posiekanego koperku.
Sałatka: Ogórki myjemy, obieramy kroimy w kostkę, to samo robimy z awokado. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny lub limonki, doprawiamy do smaku i dodajemy trochę świeżo posiekanego koperku.
Kurczak: Mięso kroimy na filety, lekko rozklepujemy żeby były równej grubości, oprószamy je solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym tymiankiem. Śliwki kroimy w mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, smażymy z jednej strony chwilę na mocnym ogniu aż się zrumieni. Przekręcamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień, dodajemy śliwki, ocet balsamiczny, miód oraz szczyptę cynamonu. Przykrywamy i dusimy około 5 minut, chcemy aby śliwki były miękkie ale zachowały swój kształt. Sos doprawiamy jeszcze do smaku tymi samymi przyprawami którymi doprawialiśmy kurczaka oraz solą i pieprzem, ewentualnie można dodać trochę więcej miodu jeśli śliwki są kwaśne. Na koniec dodajemy 1 łyżkę zimnego masła, która zagęści sos.
Smacznego!
Inspiracja tu Kwestia Smaku.
Śliwki i kurczak to bardzo dobre połączenie. Poznałem to będąc w Koreii. Znalazłem w zamówionym rosole śliwki,korzeń imbiru ,daktyle i ….
Wygląda przepysznie :D.