Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Kurczak ze śliwkami i kaszą

DSC_0144aaa

Składniki (na 3 porcje):

Kurczak w sosie śliwkowym

  • 300-400 g filetów z piersi kurczaka
  • 4-5 śliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku)
  • przyprawy: szczypta cynamonu, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku (ja dałam dość sporo ostrej), suszony tymianek

Kasza:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • pęczek koperku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz

Sałatka

  • 1 awokado
  • 2 – 3 ogórki gruntowe
  • trochę soku z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • trochę koperku

Przygotowanie:

Kasza: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy jest już zrobiona doprawiamy solą, pieprzem do smaku, dodajemy oliwę z oliwek oraz duużo świeżo posiekanego koperku.

Sałatka: Ogórki myjemy, obieramy kroimy w kostkę, to samo robimy z awokado. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny lub limonki, doprawiamy do smaku i dodajemy trochę świeżo posiekanego koperku.

Kurczak: Mięso kroimy na filety, lekko rozklepujemy żeby były równej grubości, oprószamy je solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym tymiankiem. Śliwki kroimy w mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, smażymy z jednej strony chwilę na mocnym ogniu aż się zrumieni. Przekręcamy na drugą stronę, zmniejszamy ogień, dodajemy śliwki, ocet balsamiczny, miód oraz szczyptę cynamonu. Przykrywamy i dusimy około 5 minut, chcemy aby śliwki były miękkie ale zachowały swój kształt. Sos doprawiamy jeszcze do smaku tymi samymi przyprawami którymi doprawialiśmy kurczaka oraz solą i pieprzem, ewentualnie można dodać trochę więcej miodu jeśli śliwki są kwaśne. Na koniec dodajemy 1 łyżkę zimnego masła, która zagęści sos.

Smacznego!

Inspiracja tu Kwestia Smaku.

DSC_0137aaaa DSC_0142aaa DSC_0148aaaa

 

You may also like...

2 Comments

  1. Andrzej says:

    Śliwki i kurczak to bardzo dobre połączenie. Poznałem to będąc w Koreii. Znalazłem w zamówionym rosole śliwki,korzeń imbiru ,daktyle i ….

  2. Wygląda przepysznie :D.

Pozostaw odpowiedź Andrzej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.