«

»

Cze 18

Lekkie curry z kalafiorem, groszkiem i szpinakiem

Bardzo lubię kuchnię indyjską, doskonale skomponowane mieszanki przypraw tworzą jej wyjątkowy charakter. Lubię sama dobierać odpowiednio wszystko smaki i robić potrawy typu curry. Dzisiejsza propozycja to curry z dużą ilością warzyw wiosennych, aby było zdrowo 🙂 Dodałam też indyka, gdyż jestem jednak mięsożercą, ale możemy to curry zrobić też w wersji wegetariańskiej.

DSC_0011a

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 główka kalafiora
  • ok 200-300 g świeżego szpinaku
  • 1/2 puszki zielonego groszku (ew. ok 150 g świeżego lub mrożonego)
  • ok 150 mięsa z piersi indyka (możemy pominąć w wersji wegetariańskiej)
  • 1 papryczka chili z pestkami
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 150 ml mleczka kokosowego (ja użyłam light)
  • ok 3 łyżki pasaty pomidorowej (lub pomidorów z puszki)
  • odrobina oleju albo klarowanego masła do smażenia

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 goździki
  • 1 zielone ziarenko kardamonu (należy rozłupać zielone ziarenko i dodać tylko czarne ziarenka ze środka)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • ok 1 łyżka curry w proszku
  • ok 1/2 łyżki kurkumy
  • sól do smaku

Dodatki:

  • ok 300 g ugotowanej czerwonej soczewicy = ok 100 g surowej soczewicy (bardzo polecam!)
  • świeża kolendra
  • ew. ryż basmati
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy (oprócz soli) łączymy ze sobą i rozdrabniamy na proszek (najlepiej to zrobić w moździerzu, ale można też np. w blenderze). Indyka kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Czosnek i papryczkę chili siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mieszankę przypraw i chwilę smażymy aż przyprawy wydobędą swój aromat. Wrzucamy czosnek i chili i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy indyka i lekko go obsmażamy, żeby pokrył się przyprawami i ściął z wierzchu. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pomidory oraz kalafior. Gotujemy do czasu, kiedy kalafior lekko zmięknie (w między czasie, jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać wody, lub jeśli zbyt rzadki – odparować. Dodajemy zielony groszek, zagotowujemy i doprawiamy do smaku (obowiązkowo sól, ale można też dodać np. jeszcze curry lub np. chili, jeśli chcemy bardziej ostre). Na sam koniec dodajemy umyty i osuszony szpinak, w sosie musi on się tylko lekko zblanszować, tak żeby zachował nadal swój kolor. Gotowe curry podajemy najlepiej z ugotowaną czerwoną soczewicą można dodać listki kolendry oraz skropić lekko sokiem z limonki.

DSC_0010a


DSC_0007aDSC_0035aDSC_0001 (2)a DSC_0041a 17a DSC_0019a DSC_0032aDSC_0020a

1 komentarz

  1. Ladylaura.

    Podoba mi się ta propozycja,pyszne..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Development Company