Dania główne Ryby i owoce morza Sałatki Warzywa w roli głównej

Letnia sałatka z łososiem, fasolką, ziemniakami i jajkiem

Genialna sałatka z dużą ilością składników i pysznym sosem. To danie idealnie sprawdzi się na kolacje w upalny dzień albo do spakowania do lunch boxu do pracy.

Składniki (2 porcje):

  • 4 młode ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej
  • 300 g filetu z łososia (najlepszy dziki łosoś)
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, czerwony pieprz, szczypta suszonego estragonu
  • zioła: koperek, natka pietruszki, szczypiorek
    Sos
  • 1 łyżeczka majonezu (w wersji light można pominąć)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości (około 20 minut).

Od fasolki odkrawamy zdrewniałe końcówki, kroimy na pół i gotujemy aż będzie al dente (około 20 minut), najlepiej na parze, ale może być w wodzie.

Łososia wyjmujemy z lodówki trochę wcześniej. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, rozgniecionym czerwonym pieprzem (kilka ziarenek) oraz szczyptą estragonu. Rybę najlepiej przyrządzić na parze (około 15 minut w zależności od grubości kawałka), jednak można ją również upiec w piekarniku np. w folii – około 20 minut 180 stopni.

Jajka gotujemy na twardo – wkładamy do letniej wody i od momentu zagotowania liczymy 6 minut.

Wszystkie gotowane składniki można zacząć przyrządzać w tym samym czasie, żeby były gotowe na mniej więcej ten sam moment. Zacznijmy od ziemniaków, potem od razu fasolka, po chwili łosoś i jajka.

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, wyjmujemy miąższ ze skórki za pomocą łyżki i kroimy w plasterki lub kostkę.

Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu i doprawiamy go do smaku.

Układamy składniki sałatki: ostudzone ziemniaczki pokrojone w ćwiartki, ostudzoną fasolkę, łososia porwanego na mniejsze kawałki, awokado, pomidorki, jajka pokrojone na ćwiartki. Wszystko polewamy sosem i posypujemy obficie posiekanymi drobno ziołami.

Sałatka najładniej prezentuje się jeśli ułożymy składniki obok siebie, jednak oczywiście możecie wszystko zmieszać od razu w dużej misce.

Porady:

Łososia z pary z powodzeniem można zastąpić wędzonym.
Do sałatki możecie dodać też inne warzywa np. ogórka. Myślę że oliwki również będą pasowały.

ENGLISH VERSION

Summer salad with salmon, green beans, potatoes and eggs

Ingredients (2 portions):

  • 4 young potatoes
  • handful of green beans
  • around 300 g of salmon filet (I used wild salmon)
  • few cocktail tomatoes or 1 big tomato
  • 1 avocado
  • 2 eggs
  • salt, pepper, red pepper corns, pinch of dried tarragon
  • fresh herbs: dill, parsley, chives
    Sauce
  • 1 tsp of mayonnaise (in a low calories version you can skip that)
  • juice from 1/2 lemon
  • 1 tbs of olive oil
  • 2 tbs of natural yogurt
  • 1 tsp of mustard
  • salt, pepper

Preparation:

Peel the potatoes and cook them in salted water until soft (around 20 minutes).

Cut off hard endings from green beans, cut them in halves and cook until al dente (around 20 minutes). The best would be to steam them.

Take out salmon from the fridge a bit earlier. Season it with salt, pepper, few crushed red pepper corns and pinch of tarragon. Then cook the fish the best steam it for around 15 minutes. Other possibility would be to wrap it in a baking paper or aluminium foil and bake it for around 20 minutes in 180 degrees.

Prepared hard-boiled the eggs – put them into lukewarm water and cook – count 6 minutes cooking time from when the water starts to boil.

You can prepare all the cooked ingredients at the same time. They need more less the same amount of time to cook: start with potatoes then green beans, salmon and eggs and all should be ready simultaneously.

Cut avocado in half, remove the seed, peel it and cut in slices or cubes.

Cut tomatoes in quarters.

Mix all the ingredients of the sauce and season to taste.

Assemble the salad: cut potatoes into smaller pieces, add green beans, salmon divided into smaller pieces, avocado, tomatoes and eggs cut in quarters. Drizzle with the dressing and add chopped fresh herbs.

Tips:

You can use smoked salmon instead of steamed one.
You can add also other veggies to the salad like for example cucumber or olives.

You may also like...

2 Comments

  1. Z chęcią spróbuję ^^

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.