Dania główne Ryby i owoce morza

Łosoś pieczony w sezamie i wiórkach kokosowych

DSC_0821aa

Składniki:

  • 2 filety z łososia (najlepiej ze skórą)
  • około 2 łyżki sezamu (dałam czarny i biały razem)
  • około 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 limonka
  • odrobina soli, pieprzu
  • odrobina imbiru w proszku i ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy lekko solą, pieprzem oraz imbirem i ostrą papryką.

Uwaga! Ważne żeby ryba była wyjęta wcześniej z lodówki i nabrała temperatury pokojowej przed pieczeniem, wtedy równomiernie się upiecze.

Jeśli chodzi o przyprawy to oczywiście ilość ostrej papryki i imbiru jest dowolna, jeśli nie lubimy ostrych potraw można te przyprawy pominąć. Polecam również dodać imbir w proszku a nie taki świeżo starty, gdyż jest mniej intensywny i nie zabije innych smaków. Sok z limonki oczywiście można zastąpić sokiem z cytryny, ale uważam, że limonka dużo lepiej komponuje się w tej potrawie.

Następnie filety z łososia dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi i sezam i lekko przyklepujemy żeby przykleiły się do ryby. Łososia wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut (w zależności od wielkości filetów).

Ja jako dodatki podałam frytki z batatów i surówkę z czerwonej kapusty, ale dobrze też będzie pasował np. ryż.

 DSC_0825aa

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.