«

»

Lut 16

Łosoś z grzybowym pęczotto

DSC_0345aa

Składniki (na 2-3 porcje):

  • Filet z łososia (około 300 – 400 g)
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • garść suszonych grzybów (ulubionych, dałam prawdziwki)
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, estragon suszony, suszona bazylia, sok z cytryny

Przygotowanie:

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc do nasiąknięcia (około szklanką wody)

Pęczotto: Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać lekko oliwę i dodać cebulę. Smażyć aż się lekko zeszkli (smażymy na małym ogniu aby temperatura nie była wysoko i oliwa się nie przypaliła, można użyć również innego tłuszczu roślinnego jeśli wolimy). Następnie dodać pęczak, przemieszać i zalać winem. Kiedy wino odparuje dodać zielony groszek, grzyby (jeśli są duże to posiekać drobniej) oraz całą wodę z moczenia grzybów. Doprawić lekko solą, pieprzem oraz suszonym estragonem i bazylią (po sporej szczypcie), przykryć i dusić przez około 8 minut do czasu aż pęczak wchłonie płyn i będzie miękki. Na koniec jeszcze doprawić w razie potrzeby i dodać łyżeczkę masła dla smaku.

Ryba: Łososia wyjąć z lodówki minimum 30 minut wcześniej aby nabrał temperatury pokojowej. Oprószyć go solą, pieprzem, estragonem oraz skropić sokiem z cytryny. Na patelni lub w garnuszku zagotować około szklanki wody, włożyć łososia i dokładnie przykryć. Łososia gotujemy w taki sposób około 15 minut (w połowie czasu przewracamy na drugą stronę). Wody nie powinno być za duża, tylko na dnie żeby ryba się nie przypaliła i nie przywarła do dna, ale też nie była cała zanurzona.

Wskazówki:

Możemy użyć jak najbardziej grzybów świeżych, wtedy jednak należy je przesmażyć wcześniej razem z cebulą żeby były miękkie. Zamiast wody z grzybów można dać wtedy bulionu albo po prostu wody.

Jeśli nie mamy wina możemy również to pominąć i dać bulionu albo wody. Należy pamiętać jednak żeby płynu było w sumie około 3 razy tyle co kaszy.

Czerwoną cebulę możemy zastąpić szalotką albo zwykłą cebulą.

Łososia można przygotować na różne sposoby. Ja najbardziej lubię właśnie takiego gotowanego na parze, gdyż jest soczysty i delikatny. Ale możemy go równie dobrze usmażyć albo upiec w piekarniku.

DSC_0343aa

2 Komentarze

  1. naleśniki

    Jest po prostu idealny! 😉

  2. horecaservice

    wygląda przepysznie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers