Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Makaron z groszkiem i serem pleśniowym

Składniki: 

  • około 300 g zielonego groszku (polecam świeży w sezonie, poza sezonem mrożony)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plasterków szybki parmeńskiej (ewentualnie boczku)
  • około 30 g sera pleśniowego (użyłam gorgonzola)
  • sól, pieprz, odrobina suszonego tymianku
  • listki świeżej bazylii
  • ulubiony makaron

DSC_2062aaa

Przygotowanie: 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i smażymy chwilę aż się lekko zeszkli. Dodajemy pokrojoną w paseczki szybkę oraz czosnek i smażymy jeszcze kilka minut (uwaga, żeby czosnek się nie zrumienił bo gorzknieje).

W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ser oraz około 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i mieszamy aż powstanie gładki i kremowy sos. Doprawiamy do smaku: sól (oszczędnie bo ser jest słony), pierz (sporo) oraz szczypta suszonego tymianku.

Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Wierzch posypujemy listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

DSC_2059aaaa DSC_2058aaaa

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.