«

»

Lip 17

Makaron z zielonymi warzywami: cukinia, groszek, fasolka, szpinak

DSC_1844aaaa

Składniki: 

  • 1 cebula (użyłam czerwonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • około 300 g fasolki szparagowej
  • około 200 g zielonego groszku
  • około 300 g świeżego szpinaku
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki serka koziego do smarowania
  • 2 łyżki pesto*
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • świeżo starty parmezan i świeża bazylia
  • ulubiony makaron

*pesto najlepiej przygotować samemu: pęczek świeżej bazylii + mały kawałek parmezanu + łyżka orzeszków pinii + 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie zblendować lub rozetrzeć w moździerzu. Możecie też użyć pesto np. z tych przepisów: kilk.

Przygotowanie:

Najpierw przygotujmy warzywa: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy; cukinię kroimy w półplasterki; od fasolki odkrawamy twarde końcówki i kroimy na 2-3 części, szpinak dokładnie myjemy i obcinamy twarde łodygi.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy fasolkę i smażymy około 3 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i groszek, smażymy kolejne 3-4 minuty.

Warto w międzyczasie zacząć gotować już makaron i w razie potrzeby podlewać warzywa lekko wodą z gotowania makaronu.

Kiedy fasolka i cukinią już lekko zmiękną dodajemy serek kozi oraz pesto i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Podlewamy około 1/3 kubka wody z gotowania makaronu – sprawi ona że sos będzie kremowy, dokładnie mieszamy i gotujemy do czasu kiedy warzywa będą praktycznie miękkie, ale nadal jędrne – max kilka minut. Na koniec dodajemy szpinak, gotujemy jeszcze około 1 minuty aż szpinak zwiędnie.

Na koniec do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, dokładnie mieszamy żeby makaron wchłonął sos, posypujemy parmezanem bazylią i zajadamy 🙂

Uwagi:

Bardzo ważne jest dodanie do sosu wody z gotowania makaronu, ona naprawdę łączy to danie.

Jeśli użyjemy delikatnego serka koziego, na prawdę nie dominuje on w tym daniu i można spokojnie serwować je nawet osobom które za posmakiem sera koziego nie przepadają.

Poza sezonem możemy użyć groszku mrożonego i mrożonego szpinaku (szpinak wtedy dodajemy wcześniej do warzyw) lub też nawet mrożonej fasolki.

DSC_1841aaaaa DSC_1855aaaa

 

 

 

3 Komentarze

  1. Jaglusia

    Bardzo fajny przepis. Takie dania są najlepsze 🙂
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/.

  2. Okiem i Dłońmi

    Cudowne 🙂 To są świetne zestawienia 🙂 Idealne na obiad :).

  3. Lekarze od kuchni

    To wyglada przepysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Designing Company