Warzywa w roli głównej

Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą

Bardzo aromatyczna zupa z dużą ilością dobrze dobranych przypraw. Ostra papryczka chilli do tego piękny kolor od żółtej kurkumy oraz mielona kolendra i kmin rzymski. Te przyprawy doskonale się łączą i sam ich zapach przywołuje na myśl kraje arabskie. Połączyłam te przyprawy w zupie, razem ze świeżymi pomidorami i bardzo popularną dla kuchni marokańskiej ciecierzycą. Do tego zupa ta jest oparta tylko na warzywach, więc jest bardzo zdrowa.

zupa

Składniki (na ok 3 pełne talerze zupy):

  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów (obranych ze skórki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli bez pestek (można dodać mniej, jeśli nie lubimy ostrych potraw)
  • ok 300 gram cieciorki z puszki
  • ok 1 litr bulionu warzywnego*
  • ok 2 łyżeczek oliwy do smażenia

Przyprawy:

  • sól do smaku
  • ok 1/2 łyżeczki płatków chilli 
  • ok 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ok 1-2 łyżeczki mielonej kolendry
  • ok 1-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ok 1 łyżeczka kurkumy
  • natka pietruszki do przybrania zupy

* można użyć domowo zrobionego bulionu, ew. bulionu z kostki (polecam bulion warzywny z kostki BIO, wtedy jesteśmy pewni, że nie będzie tam np. wzmacniaczy smaku, czy bardzo dużej ilości soli. Można użyć też po prostu wody, zupa i tak powinna być aromatyczna.

przyprawy1

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę (marchewkę najlepiej w nie wielką kostkę, gdyż jest najtwardsza, ale nie trzeba kroić zbyt dokładnie, gdyż zupę będziemy później miksować). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać warzywa oraz kolendrę, kmin rzymski, kurkumę oraz słodką i ostrą paprykę w proszku. Smażyć aż cebulka się lekko zeszkli. Posiekać czosnek i papryczkę chilli, dodać na patelnie. Wszystko smażyć kilka minut, żeby składniki się połączyły i żeby wszystko trochę zmiękło (pilnować żeby czosnek się nie przyrumienił, gdyż stanie się gorzki). W międzyczasie kolejnym palniku w garnku zagotować wodę/wodę z kostką rosołową/bulion. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę (tylko trochę, bo i tak się rozpadną) i dodać na patelnię, dokładnie wymieszać. Wszystko smażyć (a raczej gotować, gdyż pomidory puszczą sporo wody) kilka minut. Następnie całą zawartość patelni wrzucić do gotującego się bulionu i gotować jeszcze ok 10 minut, aby warzywa były miękkie i zupa trochę się zredukowała. Dodać ok 150 g ciecierzycy z puszki i ponownie zagotować. Teraz całą zupę należy zmiksować na krem (można przelać do malaksera, ale najłatwiej po prostu zblenować w garnku ręcznym blenderem). Kiedy zupa będzie już gładka trzeba ją jeszcze doprawić do smaku (sól, ew. wyżej wymienionych więcej przypraw wg uznania) oraz dodać pozostałą część ciecierzycy. Jeszcze ostatni raz zagotować (jeśli uważamy, że zupa jest za rzadka można pogotować ja jeszcze kilka minut, aż trochę wody odparuje) i podawać posypaną natką pietruszki. Dzięki temu, że jest to zupa krem oraz dodajemy do niej też ciecierzyce, której nie miksujemy jej konsystencja jest ciekawsza.

DSC_0043DSC_0047DSC_0067DSC_0075
DSC_0056DSC_0042DSC_0059

You may also like...

4 Comments

  1. Świetna aromatyczna zupka 🙂 Takie arabskie smaki lubię bardzo!

  2. Wyglada obłędnie i na pewno jest pyszna. Oraz wydaje sie nieskomplikowana w przyrzadzaniu ale musze chyba poczekac na wakacje bo moj mężulek nie lubi pomidorowego nic, ani sosów ani zup ani ketchupu nawet!

  3. Podoba mi się, szczególnie, że ostatnio jem bardzo dużo ciecierzycy, więc z chęcią spróbuję kiedyś tego przepisu. Obecnie jestem zafascynowana zupą z soczewicy, którą gotuję na okrągło 😉 Pozdrawiam, Asia

  4. Pomidorową w każdej wersji biorę, takiej też, bo i ciecierzyca i te przyprawy również mi bliskie. Zdjęcia – fajny styl. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.