«

»

Kwi 29

Meksykańskie naleśniki

Pełnoziarniste naleśniki z lekką nutą pomidorową, do tego farsz z mielonej wołowiny z kukurydzą, czerwoną fasolką i chilli.

DSC_0455

Składniki (na ok 8 naleśników):

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • ok 0,4 litra mleka
  • ok 0,1 l pulpy pomidorowej (lub np. 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
  • ok łyżeczka mielonej papryki w proszku
  • 1,5 łyżki oliwy

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowiny, ale może być np. wieprzowo-wołowe)
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryczki chilli z pestkami
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 250 ml pulpy pomidorowej (albo pomidorów z puszki w soku pomidorowym)
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka (odrobina), suszone oregano, suszona bazylia do smaku
  • olej do smażenia (ok 2 łyżki)
  • do podania: starty ulubiony ser

DSC_0428

Przygotowanie:

Naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, pomidory oraz paprykę w proszku i oliwę. Stopniowo dodajemy mleko i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą, żeby nie było grudek). Ciasto powinno być dość rzadkie. Możliwe, że będzie trzeba dodać więcej, lub mniej mleka, dlatego należy wlewać je stopniowo. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy olejem (ja smaruję kawałkiem ręcznika papierowego nasączonym w oleju, żeby na patelni nie było zbyt dużo tłuszczu), ew. jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie trzeba tłuszczu. Wlewamy po łyżce wazowej ciasta, rozprowadzamy i smażymy kolejno naleśniki, aż do skończenia ciasta. Naleśnik należy przewrócić na druga stronę kiedy na powierzchni pojawią się kanaliki i z drugiej strony smażyć krócej. Jeśli chcemy, żeby naleśniki pozostały ciepłe, należy po usmażeniu, je przykryć.

Farsz: Cebulkę, paprykę, czosnek i chilli pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i smażyć kilka minut, aż się zeszkli. Dodać czosnek, papryczkę chilli i zwykłą paprykę, chwilę posmażyć. Dodać mięso mielone, i dokładnie wymieszać. Dodać trochę soli i przyprawy. Smażyć mięso, rozbijając je łopatką na mniejsze części, żeby nie było dużych grudek, aż będzie ścięte z zewnątrz. Dodać pomidory, wszystko zagotować. Przykryć i dusić ok 15 minut. Następnie dodać czerwoną fasolę i kukurydzę i smażyć jeszcze kilka minut, żeby woda odparowała i cały sos być gęsty.

Składanie: Rozkładamy naleśnik na talerzu, dodajemy ok 2-3 łyżki farszu, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi i wszystko będzie ciepłe. Jeśli nie chcemy nagrzewać piekarnika, można też podgrzać to np. w opiekaczu, ew w mikrofali. Jeśli naleśniki nadal są ciepłe, a ser roztopi się pod wpływem gorącego farszu można podawać od razu.

meksyk DSC_0454 DSC_0444 DSC_0435 DSC_0481 DSC_0511 DSC_0446 DSC_0464 DSC_0478 DSC_0430

 

3 Komentarze

  1. gruszka

    Dla mnie to kwintesencja kuchni meksykańskiej ;).

  2. Karola

    Uwielbiam takie meksykańskie jedzenie!.

  3. Karola

    Uwielbiam takie meksykańskie jedzenie!
    http://ilovecooking92.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts