»

Mar 25

Mule w białym winie

Z uwagi na fakt, że udało mi się kupić świeże mule w wyjątkowo korzystnej cenie, dzisiaj na kolacje przygotuję je gotowane w białym winie! 

 

Składniki

  • ok 1kg świeżych muli
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 duża cebula lub dwie szalotki
  • garść natki pietruszki
  • dwa pomidory
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz i suszone oregano
  • ulubiony makaron – najlepiej spaghetti lub tagliatelle, ew. pieczywo

Przygotowanie

Mule dokładnie umyć i wyczyścić. Jeżeli mula jest otwarta należy w nią delikatnie popukać, jeśli mimo to się nie zamknie trzeba ją wyrzucić.

Szalotki, czosnek, natkę oraz pomidory drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklić. Następnie wrzucić pokrojone pomidory oraz prawie całą natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji). Zalać wszystko białym winem oraz doprawić do smaku. Na koniec dodać mule, należy je gotować pod przykryciem ok 7 minut dopóki się nie otworzą.

Podawać najlepiej z ugotowanym makaronem lub pieczywem.

Uwaga! nie otwarte mule należy wyrzucić.

 

4 Komentarze

Skip to comment form

  1. Dorota

    Polecam jest przepyszne

  2. Andrzej

    wyglądają apetycznie i są ślicznie przystrojone . Jakie wino należy podać ? proszę o propozycje
    Andrzej

  3. Joann

    Amazing!

  4. Sylwia

    Patrząc na te zdjęcia już wyobrażam sobie ich cudowny zapach! Gratuluje pomysłu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Designing Company