Ryby i owoce morza

Mule w białym winie

Z uwagi na fakt, że udało mi się kupić świeże mule w wyjątkowo korzystnej cenie, dzisiaj na kolacje przygotuję je gotowane w białym winie! 

 

Składniki

  • ok 1kg świeżych muli
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 duża cebula lub dwie szalotki
  • garść natki pietruszki
  • dwa pomidory
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz i suszone oregano
  • ulubiony makaron – najlepiej spaghetti lub tagliatelle, ew. pieczywo

Przygotowanie

Mule dokładnie umyć i wyczyścić. Jeżeli mula jest otwarta należy w nią delikatnie popukać, jeśli mimo to się nie zamknie trzeba ją wyrzucić.

Szalotki, czosnek, natkę oraz pomidory drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklić. Następnie wrzucić pokrojone pomidory oraz prawie całą natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji). Zalać wszystko białym winem oraz doprawić do smaku. Na koniec dodać mule, należy je gotować pod przykryciem ok 7 minut dopóki się nie otworzą.

Podawać najlepiej z ugotowanym makaronem lub pieczywem.

Uwaga! nie otwarte mule należy wyrzucić.

You may also like...

4 Comments

  1. Dorota says:

    Polecam jest przepyszne

  2. Andrzej says:

    wyglądają apetycznie i są ślicznie przystrojone . Jakie wino należy podać ? proszę o propozycje
    Andrzej

  3. Amazing!

  4. Sylwia says:

    Patrząc na te zdjęcia już wyobrażam sobie ich cudowny zapach! Gratuluje pomysłu!

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.