«

»

Paź 16

Mule w piwie i musztardzie

DSC_0394aaa

Składniki:

  • 1/2 kg muli
  • około 400 ml piwa pszenicznego (użyłam Paulaner)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz i odrobinka soli do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • dodatki: pieczywo, np bagietka

Przygotowanie: 

Mule dokładnie oczyszczamy, pozbywamy się tak zwanej „brody”. Jeśli trafimy na otwartą małże pukamy nią o blat i jeśli się zamyka to znaczy, że jest dobra; jeśli zaś pozostaje otwarta to należy ją wyrzucić. Następnie mule należy wymoczyć w wodzie około 1 godzinę wcześniej aby pozbyć się całego pisaku (to zabieg ważny zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym).

Cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo czosnek, gruszkę i koper włoski (należy pamiętać, że fenkuł ma w środku twardy głąb). Na dużej i głębokiej patelni roztapiamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Następnie dorzucamy czosnek oraz posiekany koper włoski i smażymy znowu kilka minut. Wszystko zalewamy piwem, dodajemy pokrojoną gruszkę, miód, musztardę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz dosłownie odrobinkę soli (pamiętajmy, że mule same w sobie będą słone). Przykrywamy i dusimy około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie koper powinien już zmięknąć a gruszka lekko się rozpaść i zagęścić sos. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Zwiększamy ogień, wrzucamy mule i przykrywamy. Od czasu ponownego zagotowania dusimy jeszcze około 3 minut aż wszystkie mule się otworzą. W trakcie duszenia wszystko należy kilka razy porządnie potrząsnąć, tak aby wszystkie małże równomiernie pokryły się sosem i równomiernie złapały ciepło. Pamiętajmy, że małże które się nie otworzyły wyrzucamy.

Na koniec mule skrapiamy sokiem z cytryny. Ja to danie zjadłam po prostu z pieczywem i myślę, że tak smakuje najlepiej. Polecam bagietkę.

DSC_0388aaa DSC_0391aaaa

2 Komentarze

  1. Karmel-itka

    jadłam w białym winie,. były pyszne. Ciekawa jestem, jak smakują te w piwie..

    1. Sylwia-Follow the Taste

      W białym winie to tradycyjny przepis 🙂 W piwie mają inny smak, ale również są pyszne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers