Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Mule w sosie curry

Mule to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Te owoce morza można przyrządzić na wiele różnych sposobów i muszę przyznać, że w każdej kombinacji smakują fantastycznie! 🙂

DSC_0512aa

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 1 mała, biała cebula (może być szalotka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 marchewka
  • 200 g kalafiora (użyłam mrożonego)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • około 2 łyżeczek curry w proszku
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 1 małe opakowanie makaronu ryżowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mule dokładnie oczyścić, usunąć wąsy. Jeśli znajdziemy otwartą małże należy puknąć nią lekko o blat i jeśli się nie zamknie to trzeba ją wyrzucić. Wszystkie połamane i uszkodzone mule również trzeba wyrzucić.

Przygotować wszystkie składniki: czosnek, chilli, imbir, cebulę – pokroić bardzo drobno; marchewkę umyć, obrać, można zetrzeć na tarce lub pokroić obieraczką lub na mandolinie w cienkie plasterki; kalafior podzielić na różyczki; paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.

Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale trzymamy we wrzątku około 1 minutę krócej i odcedzamy.

Na dużej patelni podgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dorzucamy czosnek, chilli i imbir i smażymy jeszcze chwilę aż uwolni się aromat. Wszystko posypujemy curry i odrobiną soli, mieszamy (powinno już pachnięć pięknie). Dodajemy marchewkę, kalafiora i paprykę i smażymy chwilę aż składniki się połączą. Warzywa zalewamy mlekiem kokosowym, przykrywamy i dusimy około 5 minut, aż smaki się przegryzą i warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ew. odrobiną curry.

Na patelnie wrzucamy małże, podkręcamy na duży ogień, przykrywamy i smażymy do czasu aż wszystkie małże się otworzą. Powinno to zająć około 5-6 minut. Od czasu do małże należy potrząsnąć, aby równomiernie rozprowadzić ciepło. Na koniec, kiedy małże są otwarte dokładamy makaron ryżowy, przykrywamy i czekamy jeszcze około 1 minuty, żeby makaron przeszedł smakiem sosu i małże do końca się ugotowały. Należy pamiętać o tym, żeby wyrzucić wszystkie nie otwarte małże.

Smacznego!

Wskazówki:

Zamiast makaronu ryżowego, można oczywiście zjeść małże po prostu z bagietką.

Jeśli mamy pomysł na dodanie innych warzyw do sosu, np. zielonego groszku czy szpinaku to też będzie pasować.

Możemy użyć oczywiście świeżego kalafiora, ale wtedy należy go wcześniej pokroić na różyczki i ugotować prawie do miękkości.

DSC_0508aa DSC_0518aa

You may also like...

2 Comments

  1. Swietny blog 🙂 duzo w nim humoru i dystansu, ktory bardzo lubie 😉 Pozdrawiam Cie cieplo i zycze udanego tygodnia!.

  2. Andrzej says:

    raz w miesiącu jem mule i ten przepis sprawdziłem . To jest pyszne .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.