Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Musztardowa tarta z brukselką i boczkiem

DSC_0717aa

Składniki:

Ciasto

  • 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli, szczypta suszonego tymianku
  • kilka łyżek zimnej wody

Nadzienie

  • Brukselka około 0.5 kg
  • 150 – 200 g boczku
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki musztardy (użyłam Dijon)
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżki śmietany (dałam 12%)
  • sporo tymianku (można dać świeży lub suszony)
  • odrobina sera na wierzch (dałam Gruyere)

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać jajko, szczyptę soli, tymianek oraz zimne masło. Wszystko najpierw posiekać nożem aby masło wstępnie połączyło się z mąką, następnie zagnieść ciasto ręcznie w razie potrzeby dodając po łyżce zimnej wody aby ciasto się dokładnie połączyło (ja dodałam około 4 łyżek wody). Cisto zagnieść w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Brukselki umyć, oczyścić i przekroić na pół (opcjonalnie, można oczywiście zostawić je w całości, zależy jak chcemy prezentować tartę), następnie brukselki gotować przez około 18 minut, aż będą prawie miękkie. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć do czasu aż będzie chrupiący i zrumieniony.

W międzyczasie z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować i przełożyć do formy. Ciasto ponakłuwać lekko widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut.

W dużej misce dokładnie wymieszać (najlepiej lekko ubijać widelcem) jajka, musztardę, śmietanę, jogurt oraz tymianek (nie dodałam już soli, gdyż boczek jest sam w sobie słony).

Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, następnie na wierzchu ułożyć boczek oraz brukselki (lekko zatapiając je w masie). Wierzch posypać startym serem i można lekko posypać jeszcze tymiankiem. Tartę wkładamy do piekarnika (nadal nagrzanego na 200 stopni) na około 20-25 minut aż masa się zetnie i lekko przyrumieni. Brzegi ciasta można zakryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia żeby się nie przypaliły.

DSC_0710aa

 

You may also like...

1 Comment

  1. Dorota says:

    Piekna tarta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.