Musztarda, cytryna, oliwa z oliwek i zioła to doskonałe połączenie. Do tego ziołowy sos z jogurtem i serem feta genialnie dopełnia smak całego dania! No i co równie ważne, wszystko przygotujemy bardzo szybko i wystarczy wrzucić do piekarnika i gotowe! 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- około 400 g młodych ziemniaków
- około 200 g zielonych szparagów już z odciętymi zdrewniałymi końcówkami
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta wędzonej papryki i suszonego tymianku
- sól, pieprz
Marynata - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżeczki musztardy, najlepiej Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- sól, pieprz
Sos - 50 g sera feta
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- świeże zioła: dałam po około łyżce: natki pietruszki, koperku i bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zacznijmy od przygotowania marynaty: Czosnek i cebulkę siekamy drobno, wrzucamy do pojemnika. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Wkładamy do marynaty piersi z kurczaka, dokładnie nią obtaczamy i wkładamy do lodówki na około godzinę, a nawet na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wyjmujemy z lodówki kurczaka i szparagi. Składniki muszą być mniej więcej w temperaturze pokojowej przed włożeniem do piekarnika.
Ziemniaki dokładnie myjemy, większe kroimy na połówki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy sól, pieprz, suszony tymianek i wędzoną paprykę, mieszamy i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie zsuwamy ziemniaki na bok i obok układamy piersi z kurczaka i szparagi, szparagi jeszcze dokładnie wysmarowujemy pozostałą z marynatą. Pieczemy jeszcze około 25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos: do pojemnika blendera wkładamy wszystkie składniki i dokładnie blendujemy, doprawiamy do smaku.
Danie jest gotowe kiedy kurczak, ziemniaki i szparagi są złociste i rumiane, serwujemy je polane sosem.
Smacznego!
Porady:
Zamiast piersi z kurczaka możemy też użyć np. mięsa z udek bez kości lub po prostu udek. Jeśli jednak używamy kurczaka z kością należy piec go tak samo długo jak ziemniaki.
Świeże i suszone zioła są bardzo ważne w tym przepisie, jeśli chcecie poeksperymentować możecie użyć np. świeżego tymianku albo dodać do kurczaka świeży lub suszony rozmaryn. Opcjonalnie możecie dodać też trochę skórki z cytryny.
Jeśli nie macie wędzonej papryki, można dać zwykłą.
Jeśli nie macie wszystkich świeżych ziół, nie przejmujcie się, sos wyjdzie równie dobry tylko z bazylią lub tylko z koperkiem.
Jeśli lubicie słodkie smaki, myślę, że można dodać 1-2 łyżeczki miodu do marynaty 🙂
English version
Mustard-lemon chicken roasted with asparagus and potatoes served with feta-herbs sauce
Ingredients (2 portions):
- 2 chicken breasts
- around 400 g young potatoes
- around 200 g of green asparagus with already trimmed the hard endings
- 1 tbs of olive oil
- big pinch of ground, smoked, red pepper and dry thyme
- salt, pepper
Marinate - 2 tbs of olive oil
- 2 garlic cloves
- 1 shallot onion
- 2 tsp of mustard (Dijon would be the best)
- juice from 1/2 lemon
- 1/2 tsp of dry thyme
- 1 tsp dry oregano
- 1/2 tsp ground, sweet, smoked paprika
- salt, pepper
Sauce - 50 g feta cheese
- 3 tbs natural yogurt
- juice from 1/2 lemon
- 1/2 clove of garlic
- fresh herbs: around spoon of each: parsley, dill, basil
- salt, pepper
Preparation:
Prepare the marinate: chop finely garlic and onion then combine all the ingredients of the marinate together in a bowl. Place inside chicken and put to the fridge for around 1 h or overnight.
Heat up oven to 180 degrees and remove chicken and asparagus from the fridge, they need to be room temperature before baking.
Clean the potatoes, some bigger cut half and place them on the baking tray with baking paper. Drizzle with olive oil, salt, pepper, smoked paprika and thyme and put to the oven for around 20 minutes.
After this time, put potatoes to one side of the tray and add chicken and asparagus. Use whole remaining marinate and place it on the asparagus. Bake around 25 minut, until everything golden.
In the meantime prepare the sauce: put into the blender all the ingredients and blend it finely, season to taste.
When chicken ready, serve it still hot with drizzle (or more) of sauce.
Bon Apetit!
Tips:
Instead of chicken breast you can use boneless chicken tights, or even chicken legs. Remember, if you use chicken piece on the bone, start baking it together with potatoes.
Fresh and dry herbs are key ingredients to this dish, but you can experiment with them. Use for example fresh thyme or fresh rosemary to the marinate. Optionally you can also a bit of lemon zest.
Smoked paprika can be substituted with the normal one.
If you do not have all the fresh herbs for the feta sauce, don’t worry, it will be also good only with basil or dill.
If you like sweet flavors you can add 1-2 tsp of honey to the marinate.
Inspiration comes from here: click.