Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Najlepsze burgery z komosy, ciecierzycy i marchewki

DSC_0973ab

Składniki (na 6-8 burgerów):

  • 1.5 szklanki ciecierzycy (użyłam ugotowanej, nie takiej z puszki, ale z puszki też będzie dobra)
  • 3 marchewki
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej (przed ugotowaniem)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • około 2-3 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: 1.5 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka kolendry, sól, pieprz

Sos

  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka tahini

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Ciecierzycę rozgniatamy widelcem na dość gładką masę (należy to zrobić widelcem lub praską a nie zmiksować w blenderze!).

Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Na patelni na około 1 łyżce oliwy z oliwek smażymy cebulę, marchewki i czosnek z odrobiną soli, do czasu aż cebula się zeszkli a marchewka odparuje całą wodę (około 10 minut).

W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, podsmażone warzywa, ciecierzycę, przyprawy (do smaku) oraz około 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

Należy poczekać aż masa przestygnie i po tym czasie wbijamy jajko i dokładnie wszystko łączymy. Masa powinna się skleić i powinno dać się formować burgery bez problemu, jeśli jednak jest za mało zwarta można dodać odrobinę więcej oliwy z oliwek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ręcznie formujemy burgery, układamy na blaszce (najlepiej posmarowanej wcześniej odrobiną oleju lub z papierem do pieczenia) i pieczemy 20 minut.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

Burgery podajemy z sosem, ewentualnie posypane natką pietruszki. Oczywiście można też zrobić tradycyjne burgery – przepis na bułki oraz inspiracja do burgera tu.

Uwagi:

Jeśli nie mamy wędzonej papryki można dać po prostu zwykłą (ostrą i słodką do smaku), chociaż polecam wędzoną, na prawdę doskonale pasuje.

1.5 szklanki soczewicy jest odmierzone przed ugotowaniem, jeśli używamy ciecierzycy z puszki należy dać trochę więcej.

DSC_0970aa DSC_0962ab DSC_0975ab
Letnie oczyszczenie

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.