Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Pasztet z ciecierzycy z orzechami i żurawiną

Polecam wam genialny wegetariański pasztet z ciecierzycy który pokochają nawet zagorzali mięsożercy.

Składniki (na keksówkę):

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy*
  • 1 korzeń pietruszki
  • około 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 50 g zmielonych orzechów (u mnie laskowe, ale np. włoskie też będą dobre)
  • 1 jajko
  • garstka natki pietruszki
  • garść suszonych żurawin
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki oliwy lub oliwy i masła do smażenia
  • 50 ml sherry lub innego wzmacnianego, lekko słodkiego wina (można pominąć)
    Przyprawy:
  • około pół łyżeczki nasion kminku
  • około pół łyżeczki nasion kozieradki
  • około pół łyżeczki cząbru
  • około pół łyżeczki lubczyku
  • około łyżeczki majeranku
  • 2 goździki
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • spora szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku (najlepiej żeby jedna była wędzona)
  • sól, pieprz

*najlepsza będzie ciecierzyca namoczona na noc, odcedzona a później ugotowana w świeżej wodzie. Możemy jednak użyć takiej z puszki, wtedy należy ją opłukać i osuszyć.

Przygotowanie:
Do miski włożyć ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę, dodać orzechy, płatki owsiane i siemię lniane.
W międzyczasie drobno pokroić cebulę, czosnek i natkę pietruszki, a korzeń pietruszki i marchewki zetrzeć na tarce. Na patelnię wlać tłuszcz i wrzucić cebulę, smażyć kilka minut aż się zeszkli i zacznie karmelizować. Dodać czosnek, smażyć około 1-2 minuty. Następnie wlać alkohol i dokładnie mieszać aby od dna patelni odeszły wszystkie skarmelizowane kawałeczki. Dodać pietruszkę (natkę i korzeń), marchewkę i przyprawy. Przykryć i dusić pod przykryciem około 30-40 minut mieszając i sprawdzając od czasu do czasu (w razie potrzeby można dodać np. łyżkę wody jeśli warzywa zbytnio przywierają do dna patelni), aż warzywa zmiękną i się lekko skarmelizują. Karmelizacja i zrumienienie cebuli i warzyw jest ważna, gdyż ona wydobywa smak.
Kiedy warzywa są gotowe przełożyć je do ciecierzycy, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i wszystko zblendować ręcznym blenderem na gładką masę. W tym momencie masę najlepiej spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Dodać żurawinę, jajko i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki, dokładnie wygładzić, przycisnąć i przyklepać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut – 1 godzinę, aż pasztet lekko zrumieni się z wierzchu.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Sekretem tego pasztetu myślę, że są też przyprawy, warto je dodać i dobrze go doprawić.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.