Genialne ciastka w stylu amerykańskich chocolate chip cookies. Chrupiące na zewnątrz i ciągnące i lekko kruche w środku.
Składniki (na około 15 ciastek):
- 120 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
- 130 g naturalnego masła orzechowego*
- 150 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g cukru brązowego
- 150 g czekolady (dałam po połowie ciemną i białą, ale można dowolnie)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*Użyłam masła orzechowego które w składzie ma tylko orzechy i trochę soli, masło było też crunchy czyli z kawałkami orzeszków. Ogólnie polecam użyć dokładnie takiego, jeśli jednak nie macie możecie dać zwykłe masło orzechowe. Ważne jednak jest, żeby było 100% naturalne a nie z olejem palmowym czy cukrem. Moje masło było już lekko posolone, jeśli wasze masło ma tylko orzeszki do przepisu należy dodać sporą szczyptę soli.
Przygotowanie:
Masło i masło orzechowe zmiksować do dokładnego połączenia, następnie dodać oba cukry i miksować jeszcze dobre kilka minut aż masa będzie bardzo puszysta, zwiększy swoją objętość i zjaśnieje. Cały czas miksując dodać cukier waniliowy oraz jajko i dokładnie połączyć. Przełączyć mikser na wolne obroty, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i miksować tylko chwile aż wszystko się połączy. Na koniec dodać pokrojoną na kawałeczki czekoladę i delikatnie wymieszać.
Ciasto wstawić na około godzinę do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasteczka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układać kulki ciastka – po około czubatej łyżce na jedno ciastko. Ciastek powinno wyjść około 15 sztuk. Piec 10 minut, wyjąć i całkowicie ostudzić. Po 10 minutach pieczenia ciastka mogą wydawać się nie dopieczone ale uwierzcie mi, dojdą stygnąc i właśnie przez to dość krótkie pieczenie będą idealnie ciągnące w środku.
English version
Ingredients (for around 15 cookies):
- 120 g of soft, room temperature butter
- 130 g of natural peanut butter*
- 150 g of flour
- 75 g of sugar
- 75 g of brown sugar
- 150 g of chocolate (I used half dark, half white, but its your choice)
- 1 large egg
- 1 tsp vanilla sugar
- 1/2 tsp baking soda
- 1/2 tsp baking powder
*I used natural peanut butter with only small addition of salt and crunchy version – with pieces of peanuts. I recommend you to use fully natural peanut butter, without any palm oil or added sugar. Just my peanut butter had already tiny bit of salt, but if you use 100% peanuts, without any additions, add a big pinch of salt to your cookies.
Preparation:
Whisk butter and peanut butter until well connected, then add both sugars (brown and white) and whisk it for good few minutes until it is smooth, very airy and fluffy and much lighter in colour. Mixing all the time add egg and vanilla sugar and combine well. Put mixer into low and add dry ingredients: flour, baking powder and baking soda and just mix until combined not longer. At the end add chopped chocolate and just incorporate.
Place the dough into the fridge for around 1 h, it will be easier to form the cookies.
Heat up the oven to 180 degrees. On the baking tray with baking paper place the balls of the dough – around big table spoon of dough per cookie. There will be around 15 of them. Bake it 10 minutes, take out of the oven and let cool. They might seem not fully done after 10 minutes, but trust me, they will make it when they cool, and this process makes them nicely chewy inside.