Dania główne Warzywa w roli głównej

Pęczotto z brukselką

Brukselka niestety cieszy się bardzo złą sławą i wiele osób za nią nie przepada. Ja też nie byłam przekonana, ale spróbowałam zrobić to danie i okropnie mi smakowało 🙂 Bardzo prosty przepis, ale smaki doskonale się uzupełniają. Polecam, nawet nie lubiącym brukselki, może uda wam się do niej przekonać…

DSC_0610aa

Składniki (2 porcje):

  • ok 250 g brukselki
  • 2 cebulki szalotki
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • ok 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • ok 2 szklanki bulionu lub wody*
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek

*Jeśli mamy ser parmezan ze skórką, to zamiast ją wyrzucać można dodać ją do bulionu, żeby uwolniła jeszcze swój aromat.

Przygotowanie:

Szalotki kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i lekko szklimy. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę smażymy, następnie zalewamy bulionem (najlepiej dodawać go porcjami np. po pół szklanki i następną część wlewać, kiedy kasza wchłonie poprzednią). Kaszę gotujemy ok 10-15 minut, aż będzie miękka. W międzyczasie brukselki myjemy, przekrajamy na połówki i gotujemy al dente. Ugotowane brukselki odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnie. Dodajemy ok łyżki masła, sól, pieprz oraz tymianek do smaku i smażymy aż będą zupełnie miękkie (kilka minut), mogą się lekko zrumienić. Kiedy kasza jest już ugotowana dodajemy pozostałą łyżkę masła, tarty parmezan oraz doprawiamy do smaku. Kaszę i brukselkę łączymy razem. Na suchej patelni układamy kawałki szynki parmeńskiej i rumienimy z obu stron (szynka zrobi się chrupiąca i uwolni swój aromat). Pęczotto podajemy z plasterkiem (albo dwoma) szynki parmeńskiej, można z wierzchu posypać jeszcze parmezanem.

DSC_0625aa DSC_0616aq DSC_0617aa DSC_0623aa DSC_0618aa

You may also like...

6 Comments

  1. O mniam, bardzo smakowite danie 🙂
    Ja brukselkę lubię bardzo, i ciągle szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie 🙂

  2. Andrzej says:

    nie przepadałem za brukselką ale ze względu na jej walory zdrowotne postanowiłem spróbować i popieram poparcie dla brukselki
    bo jest pyszna w takim zestawieniu i nie tylko.
    Andrzej

  3. Dorota says:

    jadałam brukselkę w dzieciństwie i była taka sobie. Spróbowałam po latach i jest super, robię ją z pomidorami

  4. Lubię pęczak i brukselkę. Danie zdecydowanie w moim guście..

  5. Kiedy będzie sezon na brukselki? Już dawno ich nie widziałem w sklepach..

    1. Anonim says:

      Październik listopad jest pełno brukselki

Skomentuj dżemdżus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.