«

»

Lis 11

Pęczotto z grzybami i brukselką

To idealne jesienne danie, świeże grzyby do tego brukselka i polska kasza! Brukselka nie wyróżnia się tutaj gorzkim smakiem i to danie powinno zasmakować nawet osobom które nie przepadają za tym warzywem! W dodatku ja w swoim daniu nie użyłam ani trochę soli i zastąpiłam ją sosem sojowym, który w połączeniu z parmezanem dodaje daniu niesamowity aromat i smak umami 😉

DSC_0436aaaa

Składniki (na około 3 porcje):

  • grzyby – ja użyłam około 5 dużych podgrzybków*
  • 1 średnia cebula (dałam czerwoną)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • około 20 brukselek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki masła
  • około 1/2 szklanki startego parmezanu
  • około 3/4 kubka kaszy pęczak
  • około 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • około 1.5-2 kubki wody lub bulionu warzywnego lub z mięsnego
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy – około 2-3 łyżek
  • około 1 łyżeczki suszonego tymianku

*najlepsze są oczywiście leśne grzyby, można dodać jakieś inne, niekoniecznie podgrzybki (chociaż te smakiem pasują najbardziej). Możemy użyć też mieszanki grzybów albo nawet po prostu pieczarek (polecam te brązowe).

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, to samo czosnek. Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w średnią kostkę. Brukselkę myjemy, ewentualnie usuwamy zewnętrzne listki i kroimy w ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz około 1/2 łyżki masła, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i grzyby. Wszystko smażymy jakieś 5 minut aż grzyby puszczą i odparują wodę. Teraz możemy dodać trochę pieprzu oraz tymianku. Dodajemy również brukselkę oraz kaszę i smażymy kilka chwil aż pęczak stanie się lekko przezroczysty.

Wszystko zalewamy winem, dodajemy sos sojowy. Mieszamy i czekamy aż kasza wchłonie wino.

Następnie partiami dolewamy wody lub bulionu, za każdym razem mieszając i czekając aż kasza wchłonie cały płyn. Postępujemy dokładnie tak samo jak przy robieniu risotto. Ważne również żeby bulion lub woda była gorąca – najlepiej brać wodę z czajnika albo postawić garnek bulionu na palniku obok risotto. W taki sposób gotujemy kaszę około 15 minut (lub inny czas, w zależności od tego co jest podane na opakowaniu kaszy) aż pęczak będzie lekko al dente (nie może być rozgotowany!).

Na koniec dodajemy do dania masło i starty parmezan i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Pęczotto podajemy posypane startym parmezanem oraz możemy na wierzch dać odrobinę cienko pokrojonej brukselki. Smacznego!

DSC_0435aaaa

Kasza niejedno ma imię i obliczeGrzyby i warzywa jesienne. 2015

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company