«

»

Cze 21

Pełnoziarnista tarta z botwinką, chorizo i fetą

Pyszna! Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania i tarta wyszła obłędnie dobra.

DSC_1008aa

Składniki:
Ciasto

  • 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • kilka łyżek zimnej wody

Nadzienie

  • około 150 – 200 g chorizo (użyłam pikantnego)
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 jajka
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany
  • odrobina suszonych ziół: oregano, bazylia i tymianek
  • około 100 g sera feta
  • 1-2 łyżki orzeszków pinii

Przygotowanie:

Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, dodać jajko, sól i wymieszać. Następnie dodać zimne masło i wszystko dokładnie (i szybko) posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie zagnieść ciasto ręcznie w kulę, jeśli nie będzie chciało się zagnieść dodawać po łyżce wody aż do zagniecenia (moje ciasto, „zjadło” 3 łyżki wody, ale ta ilość zależy od rodzaju mąki jakiej używacie). Ciasto należy zagniatać dość szybko, póki masło nie zrobi się zbyt miękkie. Następnie ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę – takie ciasto można np. rozwałkować na wielkość formy między dwoma kawałkami pergaminu, albo (bez brudzenia dodatkowych naczyń :p) po prostu wylepić ręcznie formę ciastem. Spód nakłuć w kilku miejscach widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż spód się zapiecze.

Nadzienie: Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię (nie dodawać tłuszczu! tłuszcz wytopi się z chorizo), następnie kiedy kiełbaska jest już trochę podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę buraczki (ja buraczki tylko dokładnie umyłam i nawet ich nie obierałam). Wszystko smażyć około 10 minut, i następnie dodać pokrojone łodygi oraz liście botwinki, smażyć kolejne 15 minut, aż liście puszczą wodę, zwiędną i woda odparuje. Kiedy buraczki są już prawie miękkie, wykładamy farsz na podpieczony spód. W misce roztrzepujemy dwa jajka, dodajemy jogurt naturalny, śmietanę oraz przyprawy (dosłownie po łyżeczce). Można też dodać sól, ale ja nie użyłam jej wcale, gdyż chorizo jest już samo w sobie słone tak samo jak feta. Na tartę układamy pokrojoną na kawałki fetę oraz posypujemy orzeszkami pinii. Na sam koniec zalewamy wszystko dokładnie masą jajeczną, tak aby pokryła całą tartę i wpłynęła pomiędzy składniki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut, aż tarta lekko zrumieni się na wierzchu. Jest doskonała na ciepło jak i na zimno.

DSC_0992Aa DSC_0997aa DSC_1000aa

2 Komentarze

  1. pinkyyy

    Wszystko co uwielbiam na jednej tarcie! Teraz co prawda muszę „wyczyścić” lodówkę, ale we wtorek zrobię ją na pewno <3.

    1. Sylwia-Follow the Taste

      super 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie bez problemów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts