«

»

Sie 23

Pełnoziarnista tarta z kurkami, cukinią i kozim serem

DSC_1895aaaa

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz

  • 1/2 cebuli (użyłam młodą, pokrojoną wraz ze szczypiorkiem)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • około 250 g kurek, umytych i oczyszczonych
  • 1 cukinia
  • 2-3 pomidory (najlepiej sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, suszony tymianek i oregano, szczypta ostrej papryki w proszku
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 opakowania małego serka koziego do smarowania
  • kilka plasterków serka koziego z roladki
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypać mąkę pełnoziarnistą, na wierzch dodać zimne masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, aż masło będzie w małych kawałkach i w miarę połączone z mąką. Dodać szczyptę soli, na środku zrobić wgłębienie i wbić jajka. Dalej posiekać wszystko nożem, aż jajka połączą się z mąką i masłem i następnie szybko zagnieść ciasto ręcznie. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub troszkę zimnej wody aby pomóc sobie zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiamy tylko do momentu uzyskania gładkiej kuli, nie dłużej gdyż masło zacznie się topić pod wpływem ciepła naszych rąk. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na trochę większy okrąg niż jest nasza forma do tarty. Uwaga, moja forma do tarty jest dość duża, jeśli macie małą możliwe że zostanie wam ciasto, ale nie przejmujcie się, gdyż spokojnie można je mrozić. Ciasto najłatwiej rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Następnie przekładamy je do formy, dokładnie wykładamy razem z brzegami i nakłuwamy widelcem. Ciasto można również obciążyć, kładąc na wierzch papier do pieczenia i kulki do pieczenia lub też suchą fasolę, groch itp. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 20 minut pod przykryciem, następnie 5 minut bez obciążenia aby lekko się zrumieniło i zrobiło chrupiące. Po tym czasie spód wyjmujemy z piekarnika i odkładamy żeby trochę ostygł.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelnię dodajemy masło, następnie posiekaną drobno cebulę, szczypiorek oraz czosnek i lekko szklimy (smażymy około 2-3 minuty). Następnie dodajemy umyte i oczyszczone kurki (większe można pokroić trochę drobniej) i znowu smażymy kilka minut. Dodajemy umytą i startą na tarce o dość grubych oczkach cukinię oraz posiekane pomidory i wszystko smażymy do czasu aż warzywa puszczą wodę i następnie ją odparują. Na sam koniec farsz doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, odrobiną suszonego tymianku i oregano oraz ewentualnie ostrą papryką. Farsz powinien być dość gęsty i nie wodnisty żeby nie rozmiękczył ciasta.

W misce ubijamy widelcem lub trzepaczką jajka z jogurtem i serkiem kozim, możemy dodać trochę pieprzu i przypraw.

Na podpieczony spód wykładamy warzywa i następnie zalewamy wszystko masą jajeczno-jogurtową. Upewnijmy się, że masa dobrze wpłynęła pomiędzy warzywa, możemy je trochę poprzekładać i pomieszać z masą żeby wszystko było równomierne. Na wierzch układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i pokrojoną w plasterki kozią roladkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Tatra to naprawdę smak późnego lata 🙂 jest pyszna na gorąco, od razu z piekarnika ale również na zimno.

IMG_1336 IMG_1359 DSC_1902aaa DSC_1892aaa

 

 

 

2 Komentarze

  1. kasiac

    pięknie wygląda! Tak kolorowo!
    http://posadzoneizjedzone.blogspot.com/

  2. Cukry Proste

    Kurki i kozi ser? – pyyycha:).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company