«

»

Kwi 26

Pełnoziarnista tarta z porem, papryką i kozim serem

Druga propozycja na pyszną i zdrową tartę z warzywami. Tym razem inne połączenie smakowe: pory do tego papryka i kozi ser. Wszystko posypane ziołami prowansalskimi i tymiankiem.

DSC_0266

Składniki:
Ciasto: (jak w tym przepisie)

  • ok 160 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

  • 2 papryki
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • ser kozi (ja użyłam jednej małej roladki koziej)
  • 2 jajka
  • ok 150 g chudego twarogu, albo serka kanapkowego śmietankowego*
  • ok 50 ml mleka
  • ok 2 łyżek oliwy do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, ok 2 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianek, bazylia, oregano – po ok 1-2 łyżeczki

* można dodać np. 100 g zwykłego twarożku i 50 g twarożku koziego

Przygotowanie:

Ciasto: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta zmieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale bardzo szybko połączy się w jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, przygotować formę – najlepiej do tarty, ale może być po prostu okrągłe naczynie żaroodporne. Formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy – ciasto powinno mieć kształt okręgu, ale o nieco większej średnicy niż średnica formy, gdyż musi ono starczyć także na brzegi. Przełożyć ciasto do formy (najlepiej nawinąć delikatnie na wałek, a następnie rozwinąć w foremce, wtedy ciasto się nie porwie; jeśli jednak powstanie jakaś dziura, zawsze można ją zalepić). Spód ciasta lekko nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok 10-15 minut, aby ciasto się podpiekło. Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. Nie wyłączać piekarnika.

Farsz: Pora dokładnie umyć, najlepiej przekroić go najpierw wzdłuż na ćwiartki i wypłukać pod bieżącą wodą, tak aby usunąć cały piasek. Następnie pokroić w kostkę. Pokroić również czosnek oraz paprykę (można zostawić kilka plasterków papryki do dekoracji). Na patelni rozgrzać oliwę, następnie dodać pory. Smażyć kilka minut, aż lekko się zeszklą. Dodać paprykę i czosnek, oraz przyprawy (dodać ok 3/4 przypraw, zostawić trochę do masy jajecznej). Wszystko smażyć ok 10-15 minut, aż warzywa zmiękną (można podlać odrobinę wody, jakby warzywa przywierały do dna, ale później należy ją odparować).

Do miski wbić jajka, dodać serek, resztę przypraw (sól,pieprz,zioła prowansalskie,tymianek,oregano) i mleko i połączyć na jednolita masę (nie powinno być grudek).

Warzywa wyłożyć na podpieczony spód tarty, wszystko zalać masą jajeczną i wymieszać, aby masa wlała się pomiędzy farsz i go spoiła. Na wierzch ułożyć pokrojony na plasterki kozi ser i ew pozostałe talarki papryki do dekoracji. Włożyć do piekarnika i piec ok 20 minut, aż masa się zetnie. Brzegi ciasta można przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekły. Można jeść na ciepło jak i na zimno.

tarta2 DSC_0278 DSC_0235 DSC_0236 DSC_0255 DSC_0285 DSC_0244 DSC_0269

 Akcja Kolacja

1 komentarz

  1. Katarzyna

    Brzmi na prawdę kusząco! :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company