«

»

Kwi 09

Pełnoziarnista wiosenna tortilla z kurczakiem

Lato zbliża się nieubłaganie, więc wypadałoby zrzucić trochę zimowych kilogramów. Proponuję więc bardzo zdrową wersję tortilli. Domowo przygotowana tortilla z mąki pełnoziarnistej do tego soczysta, pieczona pierś z kurczaka – doprawiona dużą ilością przypraw. Oczywiście też świeże warzywa! Koniecznie te wiosenne jak np. rzodkiewka czy roszponka, ale również bardzo zdrowa marchewka. Jako sos nie używamy majonezu ani jakiejś śmietany tylko nisko tłuszczowy sos tzatziki na bazie świeżego ogórka i jogurtu naturalnego. Samo zdrowie, a do tego sycące i pyszne! Polecam.

DSC_0886

Składniki (na 4 tortille):

Tortille*:

  • ok 200 g mąki pełnoziarnistej
  • ok 50 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Kurczak:

  • ok 0,5 kg piersi z kurczaka
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, suszona bazylia, tymianek, słodka i ostra papryka w proszku, czosnek granulowany
  • ok łyżka oliwy z oliwek

Sos tzatziki:

  • pół ogórka
  • ok 125 g jogurtu naturalnego (najlepiej jogurtu greckiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • ok łyżka suszonego lub świeżego posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Warzywa (można dodać dowolne ulubione):

  • marchewka
  • kilka rzodkiewek
  • roszponka
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • kiełki

*Oczywiście można użyć też gotowych tortilli pełnoziarnistych.

Przygotowanie:

Kurczak: Piersi z kurczaka polać oliwą i posypać przyprawami. Przypraw dodajemy wg uznania. Ja dodałam po ok 1-2 łyżeczki każdego z ziół, gdyż lubię dobrze doprawionego kurczaka i moim zdaniem powinien być obsypany przyprawami. Piersi odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy tortille i sos.

Tzatziki: Ogórka obrać i zetrzeć na tarce do miseczki, posolić i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie odlać z niego całą powstałą wodę (najlepiej jeszcze odcisnąć). Dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, koperek oraz przyprawy do smaku.

Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie przykryć, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 – 25 minut. Nie za długo gdyż nie powinien wyschnąć. W między czasie przygotować tortille.

Tortilla: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, powinno być dość elastyczne. Odstawić do lodówki na ok 10 minut. Po tym czasie podzielić na ok 4 porcje (jeśli mamy mniejszą patelnię to np. na 5 lub 6). Każdą kulkę rozwałkować (można podsypać lekko mąką) na dość cienki placek. Na suchej rozgrzanej patelni smażyć kolejno tortille po ok 1-2 minuty z każdej strony (nie za długo, bo staną się za twarde, muszą tylko się podgrzać, żeby mąka przestała być surowa). Składniki najlepiej zawijać od razu w gorące tortille, gdyż wtedy są one najbardziej elastyczne.

Składanie naleśników:

  1. tortille smarujemy sosem tzatziki                                                    2.  układamy na niej pokrojonego w plasterki gorącego kurczaka

DSC_0872DSC_0873

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.   posypujemy startą na tarce marchewką                                                         4.   i startą na tarce rzodkiewką

DSC_0879DSC_0883

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.  dodajemy sałatę, roszponkę kiełki, np. pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę oraz pokrojone w plastry pomidory

DSC_0861

6.  zawijamy i smacznego!!!

DSC_0863DSC_0871 DSC_0899 DSC_0905Fast Good!Przywołujemy wiosnę!!!

 

3 Komentarze

  1. katie

    Bardzo lubię tortille, ostatnio sama robiłam, ale te są pełnoziarniste i dużo zdrowsze! Chyba będę musiała wypróbować! 😀

  2. Ola in the kitchen

    Pożywny i bardzo smaczny pomysł na obiad :}

  3. Natalia

    Ta tortilla jest po prostu świetna! Podoba mi się taka zdrowa wersja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Redesign Experts