Dania główne Ryby i owoce morza

Pesto pistacjowe

Obiad w 15 minut. Jeden z najprostszych, ale z drugiej strony też najlepszych sosów do makaronu. Cudowny aromat świeżej bazylii, do tego orzeszki i ser parmezan. W tradycyjnym pesto używamy orzeszków pinii, ja postanowiłam zamienić je na pistacje, które mają bardziej wyrazisty smak i piękny zielony kolor. Zrobiłam pesto bez dodatku czosnku, gdyż przyznam szczerze, że nigdy go do pesto nie dodaję, gdyż uważam że średnio pasuje i nie przepadam za jego posmakiem w tej potrawie. Jeśli macie ochotę jak najbardziej możecie dodać do tego pesto odrobinę czosnku. Jeśli chodzi o ser to musi być on dobrej jakości, najlepiej parmezan, warto również mieć dobrą oliwę z oliwek. Tradycyjne pesto przygotowujemy w moździerzu i takie wychodzi najlepsze jeśli chodzi o konsystencję, nie mniej zwykły blender też oczywiście się nadaję. Ja do swojego pesto dodałam wcześniej usmażonego łososia, nie jest to dodatek obowiązkowy, jednak obiad bez mięsa nie jest do końca obiadem dla mnie 😉

DSC_0542 (2)aa

Składniki (na 2-3 porcje):

  • pęczek świeżej bazylii (doniczka)
  • ok  80-100 g pistacji (obranych, ale zważonych przed obraniem)
  • ok 50 g sera parmezan + do dekoracji
  • ok 4 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soli i pieprzu do smaku
  • dodatki: ulubiony makaron (ok 200 g)
  • np. usmażony/upieczony wcześniej łosoś (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Bazylię, obrane pistacje oraz pokrojony (albo najlepiej starty na tarce) parmezan wrzucamy do pojemnika blender/moździerza, dodajemy oliwę z oliwek i ucieramy na dość gładką pastę. Jeśli jest zbyt gęsta można zawsze dodać oliwy, nie mniej ja nie przepadam za zbyt dużą jej ilością. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy zostawiając kilka łyżek wody. Do gorącego makaronu wrzucamy pesto (i ew. łososia podzielonego na kawałeczki) i dokładnie mieszamy. Pesto połączy się z wodą z gotowania makaronu i powstanie sos. Danie podajemy posypane świeżym parmezanem oraz udekorowane bazylią.

DSC_0543 (2)qqa DSC_0554 (2)aa DSC_0557 (2)aa DSC_0548 (2)aa DSC_0553 (2)aa DSC_0550 (2)aa

You may also like...

1 Comment

  1. Masz super przepisy. Tego nie jadłam i muszę wypróbować

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.