«

»

Lis 16

Pierogi z białym serem, kaszą gryczaną, boczkiem i cebulą

Ten weekend spędziłam w domu, ale nie leniwie… Powinnam się uczyć, ale jak wiemy od nauki zawsze coś musi nas odciągać, jak nie sprzątanie to… gotowanie 🙂 Dodatkowo odwiedzili mnie ostatnio znajomi z Polski (pozdrawiam serdecznie :p), którzy to przywieźli mi dostawę twarogu. Stąd też pomysł na pierogi 🙂

W „wolnym” czasie bawiłam się również w obrabianie zdjęć pierogów, zamieszczam więc najciekawsze efekty 😉

DSC_0645bb

Składniki (na około 30 pierogów):

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej + do wałkowania
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody (w takiej temperaturze abyśmy mogli włożyć w nią ręce i się nie oparzyć oczywiście)
  • szczypta soli

Farsz

  • 3/4 szklanki surowej kaszy gryczanej/1 torebka (użyłam niepalonej)
  • 250 g twarogu (dałam półtłusty)
  • około 150-200 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 cebula
  • sól, sporo pieprzu

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu (z reguły około 20 minut w lekko osolonej wodzie). Studzimy.

Przygotowujemy ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy na środku wgłębienie i wsypujemy tam sól oraz dodajemy masło i roztrzepane jajko. Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo wodę. Ja ciasto najpierw mieszałam widelcem, aż do połączenia składników, następnie ugniatałam je ręcznie aż było gładkie, miękkie i zupełnie przestało się kleić do rąk (około 10 minut). W razie potrzeby do ciasta można dodać odrobinę więcej mąki, jednak powinno być ono miękkie i delikatne. Ciasto przykrywamy ściereczką, odkładamy i przygotowujemy farsz.

Farsz: Na patelnie wrzucamy boczek i lekko smażymy. Kiedy tłuszcz się wytopi i boczek zacznie się lekko przysmażać dodajemy posiekaną drobno cebulę. Wszystko smażymy aż boczek będzie chrupiący a cebula się lekko zezłoci (około 10 minut), często mieszając, żeby się nie przypaliło. Boczek i cebulę połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną oraz dodać biały ser i doprawić do smaku (z solą ostrożnie, za to pieprz jest jak najbardziej wskazany do tej potrawy).

Przygotowanie: Na stolnice wysypać troszkę mąki, odciąć kawałek ciasta i rozwałkować dość cienko. Ciasto powinno być jak najcieńsze się da, ale na tyle grube żeby się nie rwało w rękach. Z ciasta kieliszkiem lub szklanką wycinamy kółka, na każde z nich kładziemy około 1 łyżeczki farszu i dokładnie zalepiamy. Pierogi powinny być mocno zalepione, żeby nie rozkleiły się podczas gotowania. Następnie zbieramy ścinki ciasta, łączymy je z kawałek nowego i robimy kolejne pierogi. Pozostałe ciasto trzymamy cały czas przykryte ściereczką. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie partiami, żeby się nie posklejały, około 3-4 minut.

Gotowe pierogi można zjadać od razu z wody, ale np. obsmażyć na masełku. Smacznego! 🙂

DSC_0631aa DSC_0634aa DSC_0636aa DSC_0638aa DSC_0643aa
DSC_0645cc

 

3 Komentarze

  1. pinkyyy

    Połączenie kaszy gryczanej i twarogu jest przepyszne <3 Muszę się w końcu wziąć za jakieś pierogi, kusisz bardzo 😀

    1. Sylwia-Follow the Taste

      No pierogi są pracochłonne, ale w sumie raz na jakiś czas można poświęcić trochę czasu 🙂

  2. Marta

    Ale smakowicie wyglądają. Niewielu polskich dań brakuje mi na co dzień na emigracji, ale za pierogami tęsknię bardzo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Website Redesign Experts