«

»

Sie 28

Pierś z kaczki w orientalnym sosie śliwkowym

DSC_0467aaaaaa

Składniki:

  • pierś z kaczki
  • odrobina soli i pieprzu

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • około 2 – 3 łyżki brązowego cukru (zależy od słodkości śliwek)
  • 6 śliwek
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/3 gwiazdki anyżu
  • 1 zielone, rozkrojone ziarenko kardamonu
  • szczypta soli

Dodatki

  • ja użyłam pokrojonych w paseczki warzyw: marchewki i ogórka, ale inna sałatka też będzie pasowała
  • użyłam makaronu typu noodle, ale ryż również się nada

Przygotowanie:

Sos: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w ćwiartki, wkładamy je do garnuszka razem ze wszystkimi innymi składnikami sosu. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10-15 minut, aż śliwki się rozpadną. Sos powinien być słodko – kwaśny z lekko wyczuwalną ostrością. Jeśli jest zbyt kwaśny można oczywiście dodać więcej brązowego cukru, a jeśli za słodki odrobinę octu ryżowego lub soku z cytryny.

Kaczka: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kaczkę myjemy i wycieramy, obcinamy nadmierny tłuszcz. Skórkę nacinamy aż do mięsa w kratkę. Kaczkę lekko solimy i pieprzmy, wrzucamy na patelnię skórą do dołu i smażymy około 4-5 minut aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Pierś przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około minutę. Kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia skórką do góry, smarujemy skórkę kilkoma łyżkami sosu śliwkowego i wkładamy do piekarnika. Dobrze wypieczona pierś to 18-20 minut, średnio wypieczona to 16-18. Na ostatnie kilka minut pieczenia należy włączyć funkcję grilla tak aby skórka ładnie się skarmelizowała i była chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika kaczkę przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na kilka minut aby odpoczęła. Pierś serwujemy z ciepłym sosem śliwkowym i ulubionymi dodatkami.

DSC_0466aa

Na koniec jeszcze kilka zdjęć z mojego wczorajszeg zwiedzania winnic 🙂

DSC_0495aa DSC_0541aa 53-IMG_0257 DSC_0539aa DSC_0538aa DSC_0528qa DSC_0522aa DSC_0515aa DSC_0499aa

1 komentarz

  1. Marta

    Taki sos na bazie miodu, sosu sojowego, imbiru, przypraw jest super do każdego rodzaju mięsa. Uwielbiam takie smaki! Winnice piękne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company