Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Pikantny bulgur z chorizo, soczewicą i ciecierzycą

DSC_1461aaaaaa

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki suchej kaszy bulgur
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • około 50 g chorizo
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki Harrisy
  • garść świeżej kolendry
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego

Przyprawy

  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w pół plasterki, wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę to samo czosnek. Kiedy chorizo zacznie się smażyć dodajemy cebulę i smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, kmin rzymski, cynamon oraz harrisę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy bulgur i zalewamy 1 szklaną wody. Wszystko gotujemy około 10 minut (aż bulgur zmięknie ale się nie rozgotuje). Na koniec dodajemy lekko posiekaną żurawinę, ugotowaną soczewicę oraz ciecierzycę. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze ewentualnie harrisą. Danie podajemy z jogurtem oraz świeżą kolendrą.

Uwagi:

Zamiast bulguru można też użyć innej kaszy, np. pęczaku czy jaglanej, albo nawet ryżu. Trzeba tylko odpowiednio dostosować czas gotowania.

Z 2 łyżeczkami harrisy potrawa wyszła dosyć pikantna, jeśli nie lubicie ostrych smaków dajcie mniej tej przyprawy.

Harrisę można również całkowicie pominąć i dać w ramach niej trochę więcej przypraw oraz czosnku i świeże ostre papryczki.

Opcjonalnie do dania pasować będą też pomidory albo passata pomidorowa.

DSC_1464aaaaa

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.