Dania główne Dania mięsne Przekąski Warzywa w roli głównej

Placuszki z kalafiora, kurczaka i pora z żurawiną

Pyszne, delikatne przez kurczaka, chrupiące dzięki kalafiorowi. Ja zjadłam je same w sobie, ale można je podać np. z sosem z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu i szczypiorku, albo z sosem miodowo-musztardowym.

DSC_1191aa

Składniki (na całą masę kotlecików około 12):

  • 1 mały kalafior
  • 1 spory por
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • około 5 łyżek mąki
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • około 3 łyżek suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, następnie smażmy na wolnym ogniu na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek aż por się zeszkli i nawet lekko przyrumieni (dodajemy odrobinkę soli podczas smażenia). Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i kroimy w drobną kostkę (na malutkie różyczki), używamy tylko różyczek kalafiora, bez trzpieni, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, pokrojoną drobno, suszoną żurawinę oraz przysmażone pory. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy papryką, oregano (po około łyżeczce), solą oraz pieprzem. Dodajemy jajka, jogurt naturalny oraz mąkę i znowu bardzo dokładnie mieszamy (masa powinna być dość gęsta i powinna się trzymać razem, jeśli jest za rzadka należy dodać jeszcze trochę mąki). Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Łyżką, albo ręcznie formujemy płaskie placuszki i smażymy na dość wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią. Wykładamy na ręcznik papierowy, chwilę osączamy i zjadamy 🙂

DSC_1195aa

You may also like...

4 Comments

  1. łał! dlaczego pokazujesz tu takie pyszności, kiedy to ja cierpię na pustkę w lodówce?!:)
    pycha!

  2. uwielbiam takie warzywne placuszki <3.

  3. Olka says:

    Pyszne 🙂 chętnie bym zjadła…

  4. fantastyczne placki . Zamawiam u żony.
    Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.