«

»

Lis 22

Pomarańczowo-chrzanowy łosoś z faszerowanymi ziemniakami

Danie z pozoru może wydawać się trudne, gdyż zawiera wiele składników, ale zapewniam, że jego przygotowanie naprawdę nie trwa długo, a w efekcie dostaniemy doskonałe jesienno – zimowe danie z łososia.

Składniki (danie dla 4 osób):

Łosoś:

  • 300 g filetu z łososia norweskiego
  • 50 g bułki tartej
  • 1 pomarańcza
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 marchewki
  • sok z 3 pomarańczy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki chrzanu (użyłam gotowego już chrzanu ze słoiczka)
  • sól, pieprz

Faszerowane pieczone ziemniaki*:

  • 6 dość dużych, młodych ziemniaków
  • 2 pory
  • ok 100 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • ok łyżka oliwy
  • ok łyżka masła
  • ok 50 g tartego koziego sera (ja użyłam koziej roladki, można ją dość łatwo zetrzeć na tarce kiedy ser jest jeszcze zimny, prosto z lodówki, ale jeśli ktoś nie lubi koziego sera, można dać tylko 100 g sera żółtego)
  • ok 50 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

* W wersji dla leniwych łososia z sosem można podać po prostu z pieczonymi ziemniakami, wtedy ziemniaki należy pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce, skroić oliwą, doprawić solą i pieprzem i upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do miękkości (ok 45 minut).

Przygotowanie:

Ziemniaki: Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) i włożyć do nagrzanego do ok 180 stopni piekarnika na ok 40 minut (ziemniaki powinny być dość miękkie, ale nie muszą być już gotowe, gdyż będziemy je później jeszcze zapiekać). W między czasie dokładnie umyć i pokroić pory w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę oraz masło. Dodać pory, zeszklić przez kilka minut. Pokroić drobno suszone pomidory, dodać na patelnie, dodać również chrzan, przyprawić do smaku. Wszystko podsmażyć przez ok 2-3 minuty, aż smaki się ze sobą połączą.
Ziemniaki wyjąć z piekarnika, i przez chwile ostudzić (żeby się nie poparzyć przy krojeniu ich). Każdego ziemniaka przekroić na pół, oraz łyżeczką wydrążyć w środku (pozostawić odrobinę miąższu w środku, aby ziemniak skorupka się nie rozpadła). Miąższ z ziemniaka wymieszać razem z podsmażonymi porami. Nafaszerować wszystkie ziemniaki, oczywiście nadzienie będzie z nich trochę wystawać. Posypać wszystko mieszanką startego sera żółtego i koziego.
Przed samym podaniem faszerowane ziemniaki należy zapiec w piekarniku (180 stopni) przez ok 15 minut, aż ser na wierzchu się roztopi, a ziemniaki w środku będą gorące.

Łosoś: Jeśli mamy filet ze skóra, należy ją usunąć; pozbyć się również wszystkich ości. Filet pokroić na cztery części oraz oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować bułkę tartą, dodać do niej oliwę. Pomarańczę sparzyć a następnie zetrzeć z niej skórkę (tylko pomarańczową część, bez białej, gdyż biała jest gorzka), dodać do bułki tartej. Bazylię drobno posiekać i również dodać do panierki, dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Kawałki łososia dokładnie panierować, przyciskając rybę do bułki tartej, aby się do niej przykleiła. Łososia ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 15 minut (najlepiej w tym samym czasie co ziemniaki).

Sos: W międzyczasie, kiedy łosoś oraz ziemniaki są w piekarniku, przygotowujemy sos. Należy umyć i obrać dwie marchewki, oraz pokroić je w bardzo cieniutkie paseczki – najlepiej zrobić to obieraczką, wtedy uzyskamy bardzo cieniutkie plasterki marchewki, albo zetrzeć marchewki na tarce. Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy marchewkę, wszystko trzeba zagotować, następnie dodać chrzan, sól, pieprz, wymieszać i odparować przez ok 2-3 minuty, aż sos trochę zgęstnieje. Zdjąć patelnię z ognia i wmieszać energicznie zimne masło (zagęści ono sos oraz nada mu połysku).

Kiedy łosoś i ziemniaki będą już gotowe, danie serwować z sosem polanym z boku na talerzu. Doskonałe danie, wykorzystujące jesienne sezonowe składniki.


2 Komentarze

  1. Andrzej

    to musi bardzo smakować . Szczególnie ziemniaczki faszerowane a ja lubię zapach porów.
    Andrzej

  2. Sylwia

    cudo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company