Dania główne Dania mięsne Warzywa w roli głównej

Prawdziwy sos boloński

Spaghetti bolognese każdy dobrze zna i na pewno każdy czasem przyrządza je w domu. Jak jednak najczęściej robimy ten sos? Zapewne na szybko z podsmażając tylko cebulę czosnek, później mięso, sos pomidorowy i gotowe (w wersji dla bardziej leniwych nawet bez cebuli :p). Tymczasem prawdziwe, rozpływające się w ustach bolognese ma warzywną bazę oraz powinno być długo duszone. Na prawdę warto poświęcić czasami więcej czasu na przygotowanie takiego sosu do makaronu 🙂

DSC_0905aa

Składniki (na około 4 porcje):

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża czerwona (lub biała) cebula
  • 3 spore gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku (można dać mniej, ale ja lubię czosnkowe ;))
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 800 ml passaty pomidorowej*
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia i suszone oregano
  • ser parmezan do posypania
  • ulubiony makaron (najlepiej spaghetti)

*można użyć również pomidorów z puszki i ewentualnie odrobiny koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekanego bardzo drobno selera naciowego oraz marchewkę (marchewkę można również zetrzeć na tarce, żeby była nie wyczuwalna w sosie). Wszystko chwilę smażymy (ale nic nie może się zrumienić!), dodajemy posiekany czosnek i łyżkę masła. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone. Mięso od razu oprószamy lekko solą, pieprzem oraz odrobiną przypraw i dokładnie mieszamy z warzywami – teraz można zwiększyć trochę ogień pod patelnią i dokładnie obsmażyć mięso. Kiedy wołowina jest już obsmażona z każdej strony zalewamy wszystko pomidorami, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na około 1-1.5 godziny na wolnym ogniu. Od czasu do czasu należy przemieszać sos i sprawdzać czy w sosie nie brakuje płynu i ewentualnie należy podlać trochę wody. W między czasie można również doprawić sos do smaku (ja zawszę daję sporą ilość suszonych ziół). Sos jest gotowy, kiedy wszystko warzywa są już miękkie i nie widoczne w sosie, a wołowina dosłownie rozpływa się w ustach. Bolognese serwujemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti, obowiązkowo posypane startym parmezanem.

DSC_0899aa DSC_0904aa

You may also like...

3 Comments

  1. Dorota says:

    tak tu się zgadzam sos musi się gotować bardzo długo, aż mięso się rozpadnie

  2. gotowe są dobre sosy

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      co kto lubi 😉

Skomentuj YO Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.