«

»

Lip 22

Risotto z kurkami i zielonym groszkiem

Świeże warzywa to kwintesencja lata! Słoneczne kurki w połączeniu z chrupiącym zielonym groszkiem – idealne! A to wszystko zatopione w kremowym risotto z parmezanem. Danie jest bardzo proste i na prawdę warto je przyrządzić!

DSC_0915a

Składniki (na 3 porcje):

  • ok 200 g kurek
  • kubek świeżego zielonego groszku
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 3 łyżki oliwy
  • ok 4 garści ryżu do risotto (np. arborio)
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 2 czubate łyżki masła
  • spora garść tartego parmezanu (polecam kupić ser w kawałku i utrzeć samemu)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżeczki tymianku
  • ok 1 litr bulionu warzywnego (również polecam zrobić go samodzielnie, prosty przykład jest np. tu), ew. może być woda
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurki myjemy (dokładnie! nie chcemy przecież żeby coś nam chrzęściło pod zębami jedząc risotto), szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę, szklimy kilka minut, dodajemy czosnek i kurki. Mieszamy, po chwili dodajemy zielony groszek i ryż. Teraz wszystko należy kilka minut smażyć, aż ryż się zeszkli i nabierze orzechowego aromatu. Wlewamy białe wino i czekamy aż risotto je wchłonie. Następnie po chochelce dodajemy bulion warzywny, za każdym razem lekko mieszając i czekając aż ryż wchłonie cały płyn. Powinno nam to zająć ok 15-20 minut, aż ryż będzie gotowy (uwaga! powinien być al dente, a nie rozgotowany na papkę!). Po tym czasie dodajemy przyprawiamy, dodajemy masło i parmezan. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. Idealne z lampką białego wina.

 DSC_0894a DSC_0914a DSC_0904a DSC_0910a DSC_0911a DSC_0886ariso

5 Komentarzy

Skip to comment form

  1. ladylaura.

    Wspaniałe danie,mogłabym je jeść przez cały tydzień,pozdrawiam..

  2. Andrzej

    pyszne danie a z białym winem jeszcze lepsze
    Andrzej

  3. Kasia

    Yummy 🙂 Pyszności! 🙂

  4. Marta

    Ostatnio wszędzie króluje risotto ze szparagami, a u Ciebie kurki 🙂 Fajne połączenie. Chętnie bym spróbowała, bo kurek jeszcze w tym roku nie jadłam…

  5. ola

    zapowiada się przepysznie 🙂 pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/burgery-z-grillowanym-kurczakiem-i-awokado/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts