«

»

Cze 18

Roladki z kurczaka ze szparagami

DSC_1614aaaaa

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka (około 300 g)
  • około 9 zielonych szparagów
  • 3 łyżki serka do smarowania z ziołami dobrej jakości
  • sól, pieprz
  • około 3 plasterki szynki parmeńskiej lub innej suchej
  • suszone oregano, bazylia (po około 1/2 łyżeczki)
  • Dodatki: np. ziemniaki z wody i prosta sałatka z rukoli: Dwie garście rukoli, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojona mozzarella, garstka orzeszków pinii, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny i około 1-2 łyżek oliwy z oliwek.

Przygotowanie: 

Kurczaka dzielimy na 3 części (dużą część piersi przekrawamy wzdłuż, małą odcinamy), następnie delikatnie rozklepujemy mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami. Z jednej strony smarujemy serkiem i następnie wkładamy po około 3 szparagi (wcześniej umyte i z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami). Wszystko dokładnie zawijamy i owijamy szynką parmeńską. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.

DSC_1617aaaaa DSC_1620aaaa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company