«

»

Cze 24

Rosół – przepis podstawowy

Każdy zapewne wie jak zrobić rosół (czy też bulion z kurczaka), ale tego przepisu nie ma blogu, a myślę, że warto żeby był 🙂 No bo zamiast kostki rosołowej (nawet takiej bio) dużo lepiej użyć swojego własnego bulionu!

Od czego należy zacząć? Od kurczaka! Dobry kurczak to podstawa dobrego rosołu! Kupując białego, chemicznie hodowanego kurczaka nigdy rosół nie wyjdzie dobry. Uwierzcie mi, kupiłam kurczaka w sklepie i rosół wyszedł jak woda… A więc po dobrego, ekologicznego kurczaka należy wybrać się najlepiej na targ, oczywiście będzie on trochę droższy, ale warto!

Kolejną ważną rzeczą są warzywa, tradycyjnie: marchewka, pietruszka, por oraz seler. Ja np. z racji braku pietruszki i selera w sklepie robię rosół tylko na marchewce i porze i też wychodzi smaczny 🙂 Ale oczywiście najlepiej jest dać wszystkie te warzywa w dość znaczącej ilości. Ale tutaj też można rozróżnić do czego później ten rosół będzie nam potrzebny… Ja swój zużyłam na przykład jako bazę do zupy pomidorowej, więc dałam dużo więcej marchewki.

Opalanie cebuli to następna ważna sprawa w robieniu rosołu, oczywiście nadaje to kolor i smak. Obraną cebulę opalamy nad palnikiem jak zrobi się czarna z wierzchu, jeśli mamy kuchenkę elektryczną to cebulę można „przypalić” na suchej rozgrzanej patelni.

Przyprawy: Jakie dać do rosołu? Tradycyjnie: liście laurowe, ziele angielskie. Oczywiście sól i pieprz, ale to daję już po ugotowaniu do smaku.

Rosołu najlepiej jest ugotować za dużo, gdyż jest to doskonała baza do innych dań, nie tylko zup, ale również np. risotto, czy różnych dań mięsnych gdzie potrzebujemy sosu. Taki bulion po prostu wlewamy do słoika (nie po sam brzeg!), szczelnie zakręcamy i wkładamy do zamrażarki. Jest doskonały, żeby później po prostu go rozmrozić i pyszna zupa, albo baza do sosu gotowa.

DSC_1025aa

A teraz przepis:

Składniki:

  • 1 dobry, wiejski kurczak
  • pęczek włoszczyzny: kilka marchewek, por, pietruszka, seler
  • cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • około 2-3 litrów zimnej wody

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy chłodną wodą. Stawiamy na małym ogniu i przykrywamy. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na lekko mniejsze części (pora kroję np. w kostkę ale marchewki tylko na pół). Opalamy cebulę. Wszystkie warzywa dokładamy do rosołu, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykrywką na małym ogniu. Kiedy rosół się zagotuję odszumowujemy go (czyli usuwamy pianę, która powstała na wierzchu, z dobrego kurczaka prawie wcale jej nie ma), znowu przykrywamy i na małym ogniu (rosół powinien tylko migotać) gotujemy przez około godzinę, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taki rosół jest już gotowy do jedzenia i można go podawać, najlepiej z makaronem. Ewentualnie można wyjąć z niego kurczaka i resztki warzyw, przelać do słoików i zamrozić, albo też wykorzystać do innej, smakowitej zupy. Oczywiście kurczak z rosołu też jest bardzo dobry i można z nim zrobić różne rzeczy, począwszy od pierogów skończywszy na kanapkach (ja zrobiłam naleśniki z kurczakiem, sałatą, pomidorem, awokado i sosem jogurtowo-czosnkowym). Innymi słowy nic się nie marnuje a rosół warto zrobić raz na jakiś czas, to też samo zdrowie i doskonały lek na przeziębienie 🙂

DSC_1031aa 1267669_669517089725695_2021878075_o

 

2 Komentarze

  1. Dorota

    piekny kurczak

  2. Dorota

    ja po kurczaki jadę za Wawę i kupuję od rolnika. Rosół i smak mięsa poezja. Padalce niech spadają

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Floating Social Media Icons Powered by Acurax Blog Designing Company