«

»

Paź 22

Rozgrzewające curry z dyni

Idealne danie na jesiennie pochmurne dni! Teraz akurat jest sezon na dynie, a w połączeniu z marchewką nasze curry będzie miało piękny słoneczny kolor. Mieszanka przypraw z dodatkiem aromatycznego kardamonu, cynamonu i ziela angielskiego na pewno poprawi nam humor. Do tego świeże, ostre przyprawy jak chilli i imbir które wprost idealnie pasują do potrawy rozgrzewającej! To curry jest bardzo sycące i zdecydowanie je polecam! 🙂 W dodatku gotując je wasz dom wypełni się aromatami prosto ze słonecznych Indii 🙂

DSC_0432aaa

Składniki:

Pasta curry

  • 3 ząbki czosnku
  • 1.5 papryczki chilli
  • 6 małych cebulek szalotek
  • garstka orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki oleju (dałam ryżowy)
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 cm świeżego imbiru

Mieszanka przypraw

  • 2 łyżeczki kurkumy suszonej mielonej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka kardamonu (duże zielone)

Curry

  • puszka mleka kokosowego (dałam takie o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 1/2 średniej dyni (około 400 g)
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • kilka łyżek sosu sojowego i ewentualnie szczypta soli do smaku

Dodatki

  • np. ryż długoziarnisty albo czerwona soczewica

Przygotowanie:

Pasta curry: Szalotki obieramy, kroimy na pół. Czosnek obieramy. Od ostrej papryczki odkrawamy ogonek i jeśli nie chcemy żeby curry było bardzo ostre to wyjmujemy z niej pestki. Imbir obieramy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy orzeszki, sok z limonki oraz olej i wszystko blendujemy na gładką pastę.

Przyprawy: Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza i ucieramy na gładki proszek.

Warzywa: Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dynię obieramy i kroimy w około 2 cm kostkę.

Curry: Na dużej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem smażymy najpierw pastę curry. Czas smażenia to około 5 minut na sporym ogniu dość często mieszając – pasta powinna odparować całą wodę i zacząć się nawet lekko rumienić. Następnie dodajemy suche przyprawy i smażymy jeszcze dosłownie 1-2 minuty aż przyprawy się lekko podprażą i wydobędą swój aromat. W tym momencie na patelni powinna być dość sucha pasta która lekko się już karmelizuje. Kolejnym punktem jest dodanie startej marchewki. To ona odklei z dna garnka wszystkie lekko przywarte kawałeczki pasty. Po dodaniu smażymy już na mniejszym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy dynię, żurawinę, masło orzechowe i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dodajemy od razu jeszcze około 3 łyżki sosu sojowego, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 20 minut aż dynia zmięknie, ale nie rozpadnie się zupełnie. Od czasu do czasu mieszamy potrawę i w razie czego doprawiamy jeszcze do smaku.

Danie serwujemy z ryżem lub z soczewicą. Możemy na koniec skropić je lekko sokiem z limonki i np. posypać świeżymi listkami kolendry.

Uwagi:

Moje curry wyszło dosyć ostre i aromatyczne, jeśli chcemy łagodniejsza wersję polecam pozbyć się pestek z chilli i po prostu dodać jej mniej.

Jeśli nie macie masła orzechowego to nie jest to dodatek obowiązkowy (ja miałam takie bez cukru i bez tłuszczu). Jeśli jednak nie macie np. orzeszków ziemnych można dać samo masło orzechowe tylko trochę w większej ilości.

DSC_0436aaaaaa DSC_0438aaaa

Wegetariański obiad VSposób na dynię 2015

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Social Media Integration Powered by Acurax Wordpress Theme Designers