«

»

Sty 26

Ryba + Frytki + Surówka w orientalnym wydaniu

Wszyscy chyba lubią to połączenie. Trochę je odmieniłam i dodałam lekko orientalnych przypraw, a zwykłe ziemniaki zamieniłam na bataty. Przyznam, że bataty lubię dużo bardziej. W tym przepisie doprawiłam je lekko orientalnie słodką i ostrą papryką i kminem rzymskim, wyszły bardzo dobre. Surówka z marchewki i jabłka również jest standardowym dodatkiem do ryby, do swojej dodałam jednak orzechy, suszoną żurawinę i jogurt naturalny. Rybka jest przyrządzoną moim ostatnio ulubionym sposobem tzn, pieczona w piekarniku w sakiewce. Dzięki czemu jest na prawdę soczysta i rozpływa się w ustach. Proporcje składników są na 2 porcje.

DSC_1204aa


Zaczynamy od surówki:

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • garstka orzechów włoskich
  • garstka suszonej żurawiny (myślę, że np. rodzynki też będą pasować)
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej) – to opcjonalnie
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku, opcjonalnie jeszcze szczypta słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach, następnie zetrzeć również jabłko (zostawiłam ze skórką). Dodać posiekane na drobniejsze kawałki orzechy i suszoną żurawinę. Wszystko skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt naturalny, tahini, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Najlepiej jak surówką się trochę przegryzie przed podaniem.

DSC_1197aa


Frytki z batatów:

Składniki:

  • 1 duży batat (słodki ziemniak)
  • 1 łyżka oleju roślinnego (dałam rzepakowy)
  • przyprawy: około łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki kminu rzymskiego, sól oraz pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Batata obrać ze skórki i pokroić na kształt frytek, ułożyć na blaszce do pieczenia. Frytki skropić delikatnie olejem, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawami i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki były równomiernie doprawione i naoliwione. Ziemniaki włożyć do piekarnika i piec około godziny aż będą miękkie.


Rybka

Składniki:

  • około 300-400 gramów filetu z białej ryby (dałam dorsza)
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki

Przygotowanie:

Rybę wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Ułożyć ją na papierze do pieczenia, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawami. Następnie szczelnie zawinąć papier, tak aby powstała sakiewka z rybą i z przestrzenią w środku na gromadzenie się pary. Sakiewkę włożyć do nagrzanego piekarnika (nagrzany na 190 stopni, najlepiej rybę dołożyć po prostu do batatów, jeśli robimy wszystko razem) i piec przed około 18 minut (zależy od grubości i wielkości ryby).

DSC_1206aaNiskokaloryczny styczeń

 

 

3 Komentarze

  1. caffegaleria

    świetny pomysł na te frytki z marchewki :).

    1. Sylwia-Follow the Taste

      Frytki są ze słodkich ziemniaków 😉

  2. Andrzej

    mnie pomysł bardzo się podoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Animated Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company