Dania główne Ryby i owoce morza

Ryba pieczona z warzywami i ziołami

Bardzo prosty przepis na rybę pieczoną w całości z warzywami i dużą ilością świeżych ziół.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 nie zbyt duże ryby (użyłam dorady i tą polecam)
  • 1 duża cukinia
  • 1/2 pęczka szparagów z odciętymi zdrewniałymi końcami
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • świeże zioła: po garści: natki pietruszki, kolendry, koperku i po kilka gałązek: mięty i szczypiorku
  • sól, pieprz
    Dodatki:
  • np. ryż ugotowany z odrobiną skórki cytryny i szafranem, albo młode ziemniaczki, lub pieczywo

Przygotowanie:

Na około 30 minut przed pieczeniem wyjąć rybę z lodówki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Koło ryby rozłożyć warzywa: cukinie w pół plasterki, paprykę z około 3 cm kostkę i szparagi. Wszystko skropić oliwą z oliwek, dodać sól i pieprz oraz skórkę i sok z cytryny. Mniej więcej połowę ziół posiekać, część włożyć do środka ryby, częścią posypać warzywa.

Piec około 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa.

Po wyjęciu z piekarnika wszystko pospyać pozostałymi świeżymi ziołami i skroić sokiem z cytryny.

Smacznego!

Porady:

Zamiast dorady możemy użyć np. pstrąga.
Koniecznie dodajcie trochę mięty i nie pomijajcie jej w przepisie! Uważam, że doskonale pasuje 🙂 Jeśli chodzi o inne zioła to możecie jakieś pominąć lub dodać swoje ulubione.

English version

Fish baked with spring vegetables and herbs

Ingredients (2 portions):

  • 2 moderate size dorada fish
  • 1 big zucchini
  • 1/2 bunch of green asparagus with trimmed hard endings
  • 1 red bell pepper
  • 2-3 tbs of olive oil
  • juice and zest from 1/2 lemon
  • fresh herbs: handful of: parley, coriander, dill and few branches of minth and chive
  • salt, pepper
    Side dish
  • for example rice cooked with a bit of lemon zest and safron or young potatoes

Preparation:

For around 30 minutes before baking remove the fish from the frigde. Place it on the baking tray with baking paper and then drizzle with olive oil and season with salt and pepper.

Heat up the oven to 180 degrees.

Place around the fish vegetables: zucchini cut in half slices, bell pepper cut in around 3 cm cubes and asparagus. Sprinkle all with olive oil, add salt, pepper, juice and zest from lemon. Cut finelly around half of fresh herbs, place them around the veggies and put some inside the fish.

Bake it around 20-25 minutes denepnding of the size of the fish.

After removing it from the oven, sprinkle the dish with the remaining herbs and a bit of lemon juice.

Bon Apetit!

Tips:

You can use for example trout, instead of dorade.
Do not skip minth! It fits very good and make the flavor of the dish special. For the other herbs, you can skip some and experiment a bit with your favorite ones.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.