Dania główne Ryby i owoce morza

Ryba pod pierzynką

To danie już od dawna chodziło mi po głowie, więc postanowiłam wreszcie je zrobić. To bardzo dobra alternatywa dla prostego fileta rybnego, aromatyczna kruszonka która zawiera świeże zioła na prawdę dodaje rybie smaku.

DSC_0597aa

Składniki (na 2 porcje):

  • około 300-400 gram filetu z białej ryby (ja użyłam dorsza)
  • 1 kromka ulubionego pieczywa, lekko czerstwego (ja użyłam zwykłego chleba z ziarnami)
  • 1 łyżka startego parmezanu (najlepiej świeżo startego)
  • spora garść natki pietruszki
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połówki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rybę wyjmujemy z lodówki, żeby nabrała temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy panierkę: Do pojemnika blendera (albo malaksera) wrzucamy pokrojoną kromkę pieczywa, natkę pietruszki oraz parmezan. Dorzucamy szczyptę soli, pieprzu oraz zalewamy wszystko oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Panierkę blendujemy na dość gładką masę, tak aby powstała kruszonka (nie za drobno, gdyż nie chcemy żeby powstała paćka!). Rybę oprószamy solą i pieprzem, układamy na folii aluminiowej bądź w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ryby rozkładamy równomiernie panierkę i lekko przyklepujemy, żeby nie odpadła. Rybę pieczemy około 20 minut aż panierka lekko się zrumieni.

DSC_0599aa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.