Składniki (2 porcje):
- około 300 – 400 g filetu z białej ryby
- 1/2 cukinii
- 1 pomidor
- sól, pieprz
- garść posiekanego koperku
Kasza
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- kilka suszonych pomidorów z oliwy + około 1-2 łyżek oliwy
- sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka ulubionych ziół suszonych (np. prowansalskich albo oregano)
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale skracamy czas gotowania o około 2-3 minuty, chcemy aby kasza była al dente. Pod koniec gotowania (około 5 minut przed końcem) dodajemy otartą skórkę z cytryny, zielony groszek, suszone pomidory wraz z oliwą oraz przyprawy i sól i pieprz do smaku. Już po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny. Kaszę dzielimy na pół i wykładamy na kawałki papieru do pieczenia.
Na wierzch kaszy układamy rybę, doprawioną wcześniej lekko solą i pieprzem. Następnie na wierzch układamy na przemian cienko pokrojoną cukinię i pomidora. Wszystko jeszcze oprószamy solą i pieprzem oraz możemy lekko skropić oliwą z suszonych pomidorów. Posypujemy koperkiem, zawijamy i gotujemy na parze przez około 10 minut. Do gotowania na parze nie trzeba szczelnie zawijać, jednak jeśli pieczemy rybę w piekarniku (20 minut, 180 stopni) to papilotki powinny być dosyć luźne, ale szczelne).