Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Ryba w papilotach z cukinią, pomidorem i kaszą jaglaną

DSC_1641aaaaa

Składniki (2 porcje):

  • około 300 – 400 g filetu z białej ryby
  • 1/2 cukinii
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz
  • garść posiekanego koperku

Kasza

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy + około 1-2 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, łyżeczka ulubionych ziół suszonych (np. prowansalskich albo oregano)

Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale skracamy czas gotowania o około 2-3 minuty, chcemy aby kasza była al dente. Pod koniec gotowania (około 5 minut przed końcem) dodajemy otartą skórkę z cytryny, zielony groszek, suszone pomidory wraz z oliwą oraz przyprawy i sól i pieprz do smaku. Już po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny. Kaszę dzielimy na pół i wykładamy na kawałki papieru do pieczenia.

Na wierzch kaszy układamy rybę, doprawioną wcześniej lekko solą i pieprzem. Następnie na wierzch układamy na przemian cienko pokrojoną cukinię i pomidora. Wszystko jeszcze oprószamy solą i pieprzem oraz możemy lekko skropić oliwą z suszonych pomidorów. Posypujemy koperkiem, zawijamy i gotujemy na parze przez około 10 minut. Do gotowania na parze nie trzeba szczelnie zawijać, jednak jeśli pieczemy rybę w piekarniku (20 minut, 180 stopni) to papilotki powinny być dosyć luźne, ale szczelne).

DSC_1632aaaa DSC_1631aaaa DSC_1638aaaa

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.