Dania główne Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka na ciepło z pieczonych warzyw korzeniowych, ciecierzycy i fety

Zima nie rozpieszcza nas aż tak pod kątem dostępnych, sezonowych warzyw. Jednak warzywa korzeniowe takie jak marchewki czy pietruszka są dostępne cały rok i smakują naprawdę wyśmienicie. Jak zużyć te warzywa inaczej niż tylko do rosołu albo do zrobienia surówki? Dzisiaj przedstawiam wam mój pomysł na to jak wydobyć to co najlepsze z warzyw korzeniowych i jak zrobić z nich pyszne i sycące danie.

Warzywa w piekarniku zyskują zupełnie wyjątkowy smak, stają się słodkawe i lekko się karmelizują. Doskonale pasuje do nich słona i kremowa feta, lekko gorzka świeża rukola oraz oczywiście natka pietruszki. Taka sałatka jest bardzo sycąca, zdrowa i może być idealna na lunch albo kolację. Pod przepisem zostawiam wam też kilka porad, co moim zdaniem można by ewentualnie jeszcze do takiej sałatki dodać. Dajcie znać w komentarzach czy wam się podobają moje pomysły 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 4-5 marchewek (użyłam kolorowych)
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • kilka łyżek ugotowanej ciecierzycy (około 1/2 puszki)
  • 1 czerwona cebula
  • garstka posiekanej natki pietruszki
  • spora garść świeżej rukoli albo szpinaku baby
  • około 100 g sera feta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • przyprawy: po około 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonej słodkiej, ostrej i wędzonej papryki w proszku, granulowanego czosnku, szczypta ziarenek kminu rzymskiego (albo mielonego), opcjonalnie również przyprawa marokańska

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy, następnie kroimy odpowiednio: marchewki jeśli są małe wzdłuż na pół, pietruszki na pół lub na ćwiartki, a słodkie ziemniaki w dość grube (1.5-2cm plastry). Słodkie ziemniaki pieką się zdecydowanie szybciej, więc trzeba pokroić je w większe kawałki niż marchewki czy pietruszkę. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, miodem oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut, aż warzywa będą dość miękkie, ziemniaki powinny być zupełnie miękkie, marchewki polecam al dente. Na ostatnie 5 minut pieczenia dodajemy do warzyw cieciorkę.

Gotowe warzywa przekładamy do misek, obsypujemy natką pietruszki, rukolą oraz serem feta i jemy póki ciepłe.

Porady:

Możecie użyć również innych warzyw np. buraka lub dynię. Należy jedynie pamiętać że twardsze warzywa kroimy w mniejsze kawałki a miękkie w większe. Buraki należałoby więc pokroić dość drobno, a dynię w kawałki sporo większe.

Jeśli taka sałatka ma być np. na lunch to można z powodzeniem dodać do niej np. ulubioną kaszę. Kaszą pęczak, czy nawet gryczana może tutaj być dobrym dodatkiem.

Jeśli lubimy słodko-kwaśne smaki gotową sałatkę można skropić octem balsamicznym i jeszcze odrobiną miodu.

Opcjonalnie do sałatki będą pasować też orzechy, np. włoskie lub pistacje. Wystarczy posiekać i dodać na wierzch.

You may also like...

1 Comment

  1. Super zdrowa i pożywna sałatka <3!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.