Przekąski Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka z arbuzem, fetą, pomidorem i ogórkiem

Ta sałatka jest wprost doskonała na lato. Orzeźwia i doskonale smakuje. Dobrze pasuje również do dań z grilla.

DSC_0009aaaa

Składniki:

  • 2 średnie pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 kostki fety
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • około 400 g arbuza
  • garstka świeżej mięty
  • pół garstki świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i hop do miski.

Arbuza kroimy w kostkę, pozbywamy się pestek i dodajemy do reszty składników.

To samo robimy z serem feta.

Cebulę kroimy w dość drobną kosteczkę i również dorzucamy do sałatki.

Zioła: mięta i bazylia, siekamy drobno siekamy i wrzucamy do miski.

Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym.

Dokładnie mieszamy

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DSC_0005aaa DSC_0006aaaa DSC_0012aaaa

 

You may also like...

2 Comments

  1. Andrzej says:

    bardzo dobre zestawienie . A ciekawe jak arbuzy smakują , czy są słodkie i pachnące ? Ostatnio do Polski najtańsze odmiany zaczęli sprowadzać które nie pachną .

  2. super pomysł i samo zdrowie, a ten artykuł na temat arbuza prawdę Wam powie: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/wszystko-co-chcieliby%C5%9Bcie-wiedzie%C4%87-o-owocach-zanim-zmienicie-jad%C5%82ospis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.