Dania główne Przekąski Warzywa w roli głównej

Sałatka z grillowaną brzoskwinią, halloumi, kukurydzą i quinoa

Zdecydowanie nie wyrosłam w miłości do kukurydzy… Moja mama prawdę powiedziawszy jej nie znosi, więc bardzo rzadko lądowała ona u nas na stole. Jadałam ją raczej w jakichś średnich sałatkach na weselach czy innych wyjściach, nigdy więc nie zaznałam smaku dobrej kukurydzy. Wszystko zmieniło się podczas mojego wyjazdu do USA, gdzie kukurydza króluje na stołach, ale nie taka z puszki w jakiejś zalewie, tylko taka świeża na kolbie! No i okazało się że z taką własnie kukurydzą całkiem się polubiłam i zaczęła ona gościć w mojej kuchni na różne sposoby, najczęściej z grilla albo doprawiona lekko ostro. Jej słodki smak zaczął mi coraz bardziej odpowiadać stąd też kiedy jest sezon i można kupić w sklepach kolby kukurydzy staram się to wykorzystać.

Dziś zapraszam was na sezonowy przepis na sałatkę na ciepło. Kukurydzę doprawiłam sporą ilością fajnych przypraw, do tego dla zdrowia i długowieczności kasza quinoa (oczywiście jeśli jej nie macie, polecam np. kuskus lub nawet kasze pęczak lub jaglaną). Grillowane brzoskwinie to moim zdaniem coś wspaniałego, idealnie wydobywa to smak tych owoców, spróbujcie ich nie tylko w tej sałatce ale np. z lodami jako deser po grillowej kolacji. Zeby nie było tak tylko warzywnie to ostatnio mój ulubiony ser halloumi, ma fajną konsystencje i słony smak. Mój mąż zjada ze smakiem i nawet nie narzeka że brak mięsa i że czemu nie kurczak 🙂 Jako dodatki pyszne pistacje (włoskie lub pinie też będą dobre) oraz ukochane przeze mnie szczególnie na wiosnę i w lato świeże zioła. Sos dałam jogurtowy z odrobiną tahini, soku z cytryny i miodu, ale nie przesadźcie gdyż jest bardzo wyrazisty a przecież idealny balans smaków to to czego chcemy 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 duża brzoskwinia
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1/2 szklanki quinoa
  • 1 opakowanie halloumi
  • 1/2 cebulki dymki
  • garstka pistacji
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: po dużej szczypcie: mielony kmin rzymski, mielona kolendra, mielona słodka i ostra papryka, mielona wędzona papryka, suszone oregano
  • sól, pieprz
  • trochę listków kolendry, bazylii i ewentualnie mięty do dekoracji
    Sos
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki pasty tahini
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kasze quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulkę, ziarna kukurydzy odkrojone od kolby oraz przyprawy. Wszystko smażymy około 10 minut aż kukurydza zmięknie a cebulka lekko się zrumieni.

W międzyczasie brzoskwinie kroimy w plasterki, tak samo ser halloumi i grillujemy na patelni gilowej lub grillu lub zwykłej nieprzywierającej. Kilka minut z każdej strony aż ser będzie złoto brązowy a brzoskwinie lekko zkarmelizowane.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, doprawiamy do smaku.

Na talerzu układamy ugotowaną kaszę, kukurydzę, ser, brzoskwinie, następnie polewam lekko sosem i posypujemy świeżymi ziołami oraz posiekanymi lekko pistacjami.

ENGLISH VERSION

Salad with grilled peaches, corn, halloumi cheese and quinoa

Ingredients (for 2 portions):

  • 1 big peach
  • 1 cob of corn
  • 1/2 cup of quinoa
  • 1 pack of halloumi
  • 1/2 of spring onion
  • small handful of pistachios
  • 1 tbs of olive oil
  • spices: big pinch of: ground cumin, ground coriander, ground sweet, spicy and smoked paprika
  • salt, pepper
  • a bit of fresh herbs: coriander, basil and maybe mint
    Sauce
  • 2 tbs of natural yogurt
  • 1/2 tsp of tahini paste
  • 1/2 tsp of honey
  • 1 tbs of lemon juice
  • salt, pepper

Preparation:

Prepare quinoa in accordance with the package instruction.

On the pan, put olive oil, add chopped spring onion and corn kernels cut from the cob. Add all the spices, a bit of salt and pepper and cook around 10 minutes until corn is soft and onion a bit caramelized.

In the mean time cut peaches and halloumi cheese in slices and cook them on the grilled or non stick pan. Few minutes on each side until halloumi is golden brown and peaches slightly caramelized.

Mix together all the ingredients of the sauce.

On the plate put quinoa, corn, cheese and peach, add a bit of sauce on top and then sprinkle with slightly chopped pistachios and add fresh herbs.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.