Dania główne Ryby i owoce morza Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka z łososiem, awokado i rzodkiewką z sosem tahini

DSC_0204ok

Składniki (na 2 porcje):

  • ulubiona mieszanka salat
  • 2 filety z łososia (po około 150 g)
  • 1 spore, dojrzałe awokado
  • kilka rzodkiewek (około 6)
  • około 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni ziaren sezamu (kolor obojętny)

Marynata do ryby:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • odrobina płatków chilli
  • trochę sezamu

Dressing

  • 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżeczka miodu (lub np. syropu z agawy, syropu klonowego)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina wody
  • sol, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Łososia wyjmujemy z lodówki odrobinę wcześniej, żeby nabrał temperatury pokojowej. Skrapiamy go sokiem z cytryny, oprószamy solą, płatkami chilli i sezamem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: sałatę myjemy i osuszamy; rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki; awokado przekrajany na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy w cienkie plasterki i następnie delikatnie wyjmujemy łyżka ze skórki.

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku (możemy tez dać np. troszkę więcej miodu lub więcej soku z cytryny do smaku) i ewentualnie dodajemy odrobinę wody, aby dressing miał gładką konsystencję.

Składniki sałatki układamy na talerzu, na wierzch kładziemy upieczony filet z łososia, polewamy wszystko dressingiem i oprószamy uprażonymi ziarenkami sezamu.

Inspiracja tu.

DSC_0193ok DSC_0195ok DSC_0200okLekkie i szybkie dania na upalne dni

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.